Οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης του Πακιστάν προτείνουν να απαγορευτεί η εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και τυριών, προκειμένου να μην αναγκαστεί η χώρα να καταφύγει στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Η ύφεση στις εξαγωγές του Πακιστάν και η σχετική άνοδος των εισαγωγών έχει οδηγήσει σε έλλειψη δολαρίων στην οικονομία, ασκώντας πίεση στο τοπικό νόμισμα και εξασθένηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Αυτό έχει ωθήσει τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές να προβλέψουν ότι το Πακιστάν θα στραφεί στο ΔΝΤ για το 15ο πακέτο διάσωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Αλλά ο νέος πρωθυπουργός Ιμράν Καν, εκφράζει την ανησυχία ότι οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα που θα απαιτούσε το ΔΝΤ, δεν θα τον αφήσουν να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου, Ασφάκ Χασάν Καν, δήλωσε στο Reuters ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβούλιου, συζητήθηκαν ιδέες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εισαγωγών.
«Κανένας δεν πρότεινε ότι το Πακιστάν θα πρέπει να πάει στο ΔΝΤ επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε. «Το σενάριο ”Μην κάνετε τίποτα” είναι απαράδεκτο».
Ο Καν δήλωσε ότι τα πιο ριζοσπαστικά βήματα που συζητήθηκαν ήταν η απαγόρευση των εισαγωγών τυριού, αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και φρούτων που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια.
(Πηγή)