Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Η Βία κατά των Γυναικών περιλαμβάνει: κάθε πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική βλάβη, τη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, τη μόρφωση κλπ. Η έμφυλη βία πλήττει κυρίως τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις γυναίκες οι οποίες ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι μετανάστριες, οι μονογονείς, οι γυναίκες σε οικονομική εξαθλίωση κλπ. Τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδεύονται από τη νηπιακή τους ηλικία στην έμφυλη ισότητα.
Όσο ανεχόμαστε και δεν απομονώνονται, δεν καταδικάζονται απόψεις που στηρίζουν και προωθούν το κυρίαρχο δικαίωμα του ενός φύλου, θα διαιωνίζεται αυτό το βάρβαρο έγκλημα εναντίον των γυναικών. Αυτή η βιαιότητα ενάντια στις γυναίκες είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ιδιαίτερα στις πολιτισμένες χώρες δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η έξαρση ανταγωνισμού και φανατισμού έχοντας ως αποτέλεσμα την έξαρση της βίας. Η Βία κατά των Γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Το δίκτυο αποτελείται από την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν ψυχολογική και νομική συμβουλευτική αλλά και φιλοξενία.
Με το μήνυμα «δεν είσαι η μόνη-δεν είσαι μόνη», καλεί ΟΛΕΣ τις γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας να υπερβούν τον φόβο τους, να σπάσουν την σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δομές της Γραμματείας. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το μήνυμα της ΓΓΙΦ.