Categories: ΚΛΠ

Ορίζοντες: «Καλώς ήρθατε στα Ιωάννινα, την πόλη των ασημουργών, των γραμμάτων και των τεχνών»

Κατά την τελευταία δεκαετία μέσα στους κόλπους των αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού έχουν παραχθεί διπλωματικές και ερευνητικές εργασίες με θεματικό άξονα την πόλη των Ιωαννίνων και των όμορων σε αυτή περιοχών. Σκοπός της έκθεσης «Ορίζοντες» είναι να παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές και να γεφυρώσει τα αρχιτεκτονικά οράματα των φοιτητών με το πρόγραμμα των τοπικών αρχών για τον άνθρωπο, την πόλη και το περιβάλλον.

Σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα η έκθεση «Ορίζοντες» επιθυμεί  να προβάλει τη ματιά των νέων σπουδαστών και να ανοίξει τις ιδέες τους τόσο προς τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης όσο και προς τους ίδιους τους πολίτες. Η έκθεση αποσκοπεί να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα (πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά, αρχιτεκτονικά) που έχουν απασχολήσει τους φοιτητές, ζητήματα που οι ίδιοι με μεράκι έχουν ερευνήσει και που, αν μη τι άλλο, αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα για το φαντασιακό της κοινωνίας μας.

Οι αρχιτεκτονικές μελέτες και οι διπλωματικές των φοιτητών συνηθίζεται να μένουν σφραγισμένες και ανεκπλήρωτες – η έκθεση «Ορίζοντες» αναδεικνύει τις προτάσεις αυτές ευελπιστώντας να δημιουργήσει έναν ενεργό και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην πόλη, τους πολίτες και τους σχεδιαστές της.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Το κάλεσμα απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, των οποίων οι σπουδαστικές διπλωματικές εργασίες (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές) αφορούν την πόλη των Ιωαννίνων και τις όμορες σε αυτήν περιοχές. Ενθαρρύνεται και η υποβολή ερευνητικών εργασιών και διαλέξεων. Προυπόθεση αποτελεί οι εργασίες να έχουν παρουσιαστεί τη χρονική περίοδο 2007 – 2017, μέχρι πριν και  το τελικό κάλεσμα.

Διαδικασία υποβολής συμμετοχής

-Η υποβολή των εργασιών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, των ετών 2007-2017) θα γίνει σε μορφή μίας πινακίδας 3300px X 2200px σε οριζόντια διάταξη, ανάλυση 200 dpi, και αποθηκευμένη σε αρχείο PDF (μέγιστο μέγεθος 10MB). Η πινακίδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον μία εικόνα της γενικής ιδέας και/η επιπλέον γραφικά στοιχεία που θα παρουσιάζουν κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο την εργασία. Η εικόνα μπορεί να είναι φωτορεαλιστικό 3D, προοπτικό, γραμμικά σχέδια, φωτογραφίες μακέτας ή γλυπτού, σκίτσο, διόραμα κ.α.

– Η υποβολή οφείλει να συνοδεύεται από περιγραφή / παρουσίαση της εργασίας με κείμενο 200 λέξεων. Η επίσημη γλώσσα της έκθεσης είναι η ελληνική.

– Η υποβολή ερευνητικών εργασιών και διαλέξεων θα γίνει σε μορφή περίληψης έως και 500 λέξεων. Συνοδευτικά μπορούν να αποσταλούν εικόνες, διαγράμματα κ.α. σε αρχείο PDF (μέγιστο μέγεθος 2MB) για τη βέλτιστη παρουσίαση της εργασίας, εάν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο.  

Υποβολή συμμετοχών

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν τις εργασίες μέχρι 20 Ιουλίου, μετά την παράταση υποβολής συμμετοχών.

Οι υποβολές αποστέλλονται στο horizons.ioannina@gmail.com με θέμα “Υποβολή: τίτλος εργασίας” και να συμπεριλαμβάνονται όνομα(τα) συμμετέχοντα(ων) και στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Επιστημονική Επιτροπή

Η επιλογή θα γίνει από επιστημονική επιτροπή που θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες στον τομέα της Αρχιτεκτονικής Τα μέλη της θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου στα Παλαιά Σφαγεία Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Η διοργάνωση της έκθεσης έχει επιπλέον στόχο τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου διπλωματικών εργασιών με θεματικό άξονα τη πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο θα εμπλουτίζεται μελλοντικά.

Επιμέλεια / Συντονισμός: Βίρνα Κούτλα, Ασημίνα Παρασκευοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν email στο horizons.ioannina@gmail.com.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου