Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες για τη λύση στο Σκοπιανό.
Με θέρμη υποδέχονται οι αρχηγοί κρατών την πρόοδο που κατά τα φαινόμενα έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνόδου τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ που είχαν συναντηθεί νωρίτερα, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων εταίρων για τα βήματα προσέγγισης που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις διαβουλεύσεις. Χαρακτηριστικό της προόδου που φαίνεται να έχει επιτευχθεί είναι το ότι εντός της ολομέλειας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «η λύση είναι πολύ κοντά».
Οι δύο αντιπροσωπείες θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου με μία ώρα διαφορά στις 14:00 ο Ζόραν Ζάεφ και στις 15:00 ο Αλέξης Τσίπρας.
Πληροφορίες από τη Σόφια θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν για λύση.
Υπενθυμίζεται πως στο δείπνο των ηγετών και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι δυο πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την έκβαση του σημερινού ραντεβού τους.
«Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», ανάφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Για «θετική στιγμή, για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα», έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Τις προσδοκίες του τετ-α-τετ είχε φροντίσει να ενισχύσει ο ίδιος Ζόραν Ζάεφ, όταν είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους, ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το περιβόητο erga omnes αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, οι πιθανότητες λύσης έχουν αυξηθεί πολύ. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία.