Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Καζακστάν

Οι υπό τη Ρωσία δυνάμεις ολοκλήρωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από το Καζακστάν, όπου είχαν σταλεί για να στηρίξουν την εξουσία βοηθώντας την να καταστείλει άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις και ταραχές, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον επικεφαλής της αποστολής.

«Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης (…) στο έδαφος της δημοκρατίας του Καζακστάν ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο Αντρέι Σερντιούκοφ, επικεφαλής αυτής της αποστολής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας με επικεφαλής τη Μόσχα.

Επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα πρακτορεία αυτά μεταδίδουν πως «τέσσαρα μεταγωγικά αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας με στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης απογειώθηκαν από αεροδρόμια της Νουρσουλτάν και της Αλμάτι» στο Καζακστάν.

Τα αεροπλάνα αυτά «επαναπατρίζουν τις τελευταίες μονάδες» αυτής της δύναμης και τη διοίκησή της, διευκρινίζει το υπουργείο.

Η αποχώρηση ολοκληρώνεται την ημέρα που το Καζακστάν έβαλε τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από διαδηλώσεις κατά μιας αύξησης των τιμών της ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν σε ταραχές και σε καταστολή από τις αρχές στη διάρκεια των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου.

Οι αρχές απέδωσαν τις βιαιότητες σε «τρομοκράτες» εκπαιδευμένους στο εξωτερικό, μια εκδοχή που τους επέτρεψε να καλέσουν για βοήθεια τους ρώσους στρατιώτες και τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας.

Το απόσπασμα, το οποίο εστάλη σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της, του Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, περιλάμβανε 2.030 ρώσους, λευκρώσους, αρμένιους, τατζίκους και κιργίζιους στρατιώτες.

Η αποχώρηση είχε αρχίσει στις 13 Ιανουαρίου.

Οι βιαιότητες, που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, είναι οι σοβαρότερες που έχουν συμβεί στο Καζακστάν από την ανεξαρτησία αυτής της χώρας το 1991.

Ο επίσημος απολογισμός είναι 225 νεκροί και οι αρχές έκαναν εξάλλου λόγο για περίπου 12.000 συλλήψεις.

Η εξουσία στο Καζακστάν υποστήριξε πως οι επιτιθέμενοι καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και εργαλειοποίησαν την κοινωνική κινητοποίηση κατά της ακρίβειας, όμως δεν προσκόμισαν αποδείξεις αναφορικά με την «τρομοκρατική» φύση των ταραχών.

Οι πιο σοβαρές βιαιότητες έλαβαν χώρα στην Αλμάτι με ανταλλαγές πυρών, λεηλασία καταστημάτων και την πυρπόληση του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA