Ποσοστό αναπλήρωσης από 0,80% για τους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης, μέχρι 2% για όσους έχουν από 39 έτη ασφάλισης και πάνω, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε στους αρχηγούς των κομμάτων και θα παραδώσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις έξι το απόγευμα.
Ολόκληρη την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα μαζί με την αύξηση των εισφορών, αποτελούν όπως παραδέχονταν νωρίτερα ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση, καθώς κατά τα λοιπά οι θεσμοί φέρονται να έχουν αποδεχθεί τις γενικές γραμμές της κυβερνητικής πρότασης.
Το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο, καθορίζεται από τα έτη τα οποία είναι ασφαλισμένος τη στιγμή που θα αιτηθεί σύνταξη. Έτσι, στα 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 0,80%, από 15 μέχρι 18 χρόνια ασφάλισης στο 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια ασφάλισης στο 1,04%, από 21 μέχρ 24 χρόνια ασφάλισης στο 1,16%, από 24 μέχρι 27 χρόνια ασφάλισης στο 1,29%, από 27 μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης στο 1,42%, από 30 μέχρι 33 χρόνια ασφάλισης στο 1,55%, από 33 μέχρι 36 χρόνια ασφάλισης στο 1,69%, από 36 μέχρι 39 χρόνια ασφάλισης στο 1,84% και από 39 μέχρι 42 ή και περισσότερα χρόνια ασφάλισης στο 2%.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αριθμεί 170 σελίδες και 64 άρθρα, προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός υπερ- ταμείου, στο οποίο θα ενοποιηθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.
Οι επαφές του κ. Κατρούγκαλου με τα κόμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης για το ασφαλιστικό, ωστόσο οι ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων δεν ανταποκρίθηκαν στο άνοιγμα του Μαξίμου, θέλοντας να επιρρίψουν την αποκλειστική ευθύνη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας πάντως διαμηνύουν πως η πόρτα του κ. Κατρούγκαλου είναι ανοιχτή για τα κόμματα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.