Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ολάντ: «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας για να βοηθήσει στις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφτασε εχθές το απόγευμα στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο τον περίμενε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο άνδρες χαιρετίστηκαν όχι με χειραψία αλλά με εναγκαλισμό γεγονός που επιβεβαιώνει τη καλή μεταξύ τους σχέση. Η πομπή κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα όπου ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αφού έκανε κάποιες δηλώσεις σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στο σημείο ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε «Θέλω να επισημάνω, ότι θα εργαστούμε με όλες τις χώρες στην ΕΕ για να μπορέσουμε σιγά σιγά να αλλάξουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης, γιατί το κέντρο βάρους της Ευρώπης δεν είναι τόσο η οικονομία  όσο ο άνθρωπος» ενώ όσον αφορά το χρέος επισήμανε «η Ελλάδα βεβαίως θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά βεβαίως πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές πάνω στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες λειτουργίες του ΕΜΣ» ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «Γνωρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούν κι άλλες προσπάθειες. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος. Η επίσκεψή μου έχει τον σκοπό να δείξουμε ότι οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γιατί το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, όχι μόνο η πειθαρχία, ακόμα και αν είναι απαραίτητη. Το μήνυμα είναι σαφές. Αν αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει και στην Ελλάδα».

Αναφορά έγινε και στο προσφυγικό όπου ο κ. Παυλόπουλος τόνισε «Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί σε διπλή βάση. Πριν από όλα,π ρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της ΕΕ, των κρατών μελών κι αυτό είναι βασικό ζήτημα και από την΄αλλη, να προστατεύσουμε τον πολίτη. Είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως άνθρωποι και θέλουμε να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες. Αν δεν σταματήσει ο πόμεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, το ζήτημα του προσφυγικού δεν θα λυθεί. Εδώ θεωρώ ότι η Γαλλία με το κύρος και την ισχύ της, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα» ενώ ο κ. Ολάντ για το ίδιο ζήτημα δήλωσε «Φυσικά έρχομαι σε μία σημαντική στιγμή (αναφορά στο προσφυγικό), γνωρίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης και οφείλουμε να βοηθησουμε την Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και την Ευρώπη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης με κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και διευκολύνοντας αυτούς που δεν μπορούν να παραμείνουν. Αν υπάρχουν σήμερα πρόσφυγες στην Ευρώπη, αυτό οφείλεται στον πόλεμο στη Συρία. Οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών οδήγησαν πολλούς ανθρώπους, εκτός Συρίας. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, χρειάζεται διαπραγμάτευση με τους γείτονες της Συρίας και φυσικά η Γαλλία θα συνεισφέρει».

Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε και το κυπριακό επί τάπητος λέγοντας «Για το κυπριακό, θεωρώ ότι όλοι οι εταίροι στην ΕΕ δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο το καθεστώς της κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παρουσία και πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα παραμείνει στην Ευρωζωνη, για τις  κοινές αξίες που μας ενώνουν» για να πάρει την απάντηση του κ. Ολάντ «Για το Κυπριακό, το θέμα που θέσατε, πρόκείται για ένα μέλος της ΕΕ, πρέπει να τη στηρίξουμε και φυσικά χρειάζεται λύση. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας, γιατί ξέρω ότι καταλαβαίνετε καλά τη γαλλική γλώσσα και περιμένατε, για να ακούσετε δύο φορές τη διαβεβαίωσή μου, ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος».

Ακολούθησε η παρασημοφόρηση του κ. Ολάντ με Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Σωτήρος από τον Έλληνα πρόεδρο, ενώ  ο ομόλογος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

Ακολούθησε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Στον λόγο του κατά τη διάρκεια του δείπνου ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Χώρα μου η Γαλλία, κι εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.  Το αναγνωρίζουμε στο διηνεκές και σας ευχαριστούμε θερμώς γι’ αυτό». Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε μεταξύ άλλων «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας. Αύριο θα αναφέρονται οι λεπτομέρειες στην κοινή δήλωση που θα υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία. Δεν φανταζόμαστε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινές προσδοκίες χωρίς την Ελλάδα. Γι αυτό ακριβώς κάναμε κι αυτές τις επιλογές. Αντιμετωπίζουμε πολλούς πρόσφυγες. Ξέρω πολύ καλά, αυτό το βάρος, είνια ανθρώπινο βάρος μεν, αλλά βάρος κι εμείς πρέπει να αισθανόμαστε σεβασμό. Και η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να βοηθήσει την Ελλάδα, που είναι τα σύνορά μας στη Μεσόγειο. Και προστατεύοντας την Ελλάδα, προστατεύουμε τα σύνορά μας.»

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο κ. Ολάντ είπε: «Κάνατε μια επιλογή υπευθυνότητας. Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Παραμένοντας στην ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως «νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου και κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής του στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ομιλία του κ. Ολάντ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, επίσκεψη του στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακήρυξη του ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνάντηση του με μέλη της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας στη Γαλλική Σχολή και επίσκεψη του στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA