Η Σουηδία και το Κουβέιτ επέδωσαν στους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης με στόχο να λάβουν την έγκριση και της Ρωσίας και με το οποίο ζητούν να κηρυχθεί εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Το νέο σχέδιο απόφασης διευκρινίζει ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα ισχύει για τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα. Κατά συνέπεια θα επιτρέπει στη συριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ.
Η ψηφοφορία για το νέο προσχέδιο αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Συρία ζήτησαν στις 6 Φεβρουαρίου να επιβληθεί άμεσα εκεχειρία ώστε να μπορέσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.
Δύο ημέρες αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον Ρώσο πρεσβευτή Βασίλι Νεμπένζια να εκτιμά ότι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός «δεν είναι ρεαλιστική».
Έκτοτε η κατάσταση επί του πεδίου έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κυρίως στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό και την επαρχία Ιντλίμπ.
Αν υιοθετηθεί κάποια απόφαση την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να ασκήσει η Ρωσία βέτο, θα έχουν περάσει δύο εβδομάδα μέχρις ότου ο ΟΗΕ να έχει καταφέρει να αποφασίσει κατάπαυση του πυρός από τότε που έγινε η έκκληση.
Το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει 72 ώρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας θα ξεκινήσει 48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.
Επίσης το προσχέδιο της απόφασης προβλέπει την άρση της πολιορκίας στην ανατολική Γούτα, τη Γιαρμούκ, τη Φούα και την Κεφράγια, καθώς και την απομάκρυνση από τις περιοχές αυτών των ασθενών και των τραυματιών.
Περισσότεροι από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων οι 6,1 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.