Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία δήλωσαν σήμερα πως η ετοιμασία διώξεων εναντίον εγκληματιών πολέμου δεν πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος που εισέρχεται πλέον στον έκτο χρόνο του.
Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ, η οποία έχει τεκμηριώσει ωμότητες που διαπράχθηκαν από όλες τις εμπόλεμες πλευρές, έχει καταρτίσει έναν εμπιστευτικό κατάλογο υπόπτων και έχει αρχίσει να παρέχει δικαστική υποστήριξη στις αρχές που διερευνούν (τη διάπραξη εγκλημάτων) από ξένους μαχητές.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες πως “το κύριο τμήμα” των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία θα αρχίσει να αποχωρεί, ζητώντας από τους διπλωμάτες του να εντείνουν την ώθηση για ειρήνη καθώς οι υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης επαναλήφθηκαν στη Γενεύη.
“Τώρα για πρώτη φορά, υπάρχει ορατή ελπίδα για ένα τέλος”, δήλωσε ο Πάουλο Πινιέιρο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την ώρα που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα διεξήγαγε τις μεσολαβητικές προσπάθειές του στο ίδιο κτίριο.
“Η έγκριση μέτρων που ετοιμάζουν το έδαφος για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένει έως ότου επιτευχθεί μια τελική ειρηνευτική συμφωνία”, δήλωσε στο συμβούλιο ο Πινιέιρο, στο πλευρό των συν-επιτρόπων Κάρλα ντελ Πόντε και Βίτιτ Μουνταρμπόρν.
Σοβαρές παραβιάσεις συνεχίζονται, με χιλιάδες ανθρώπους να κρατούνται και να είναι θύματα βασανιστηρίων, πολλούς να πεθαίνουν ενόσω βρίσκονταν σε κράτηση, είπε ο Πινιέιρο. Το Ισλαμικό Κράτος –το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην παύση των εχθροπραξιών– συνεχίζει να χρησιμοποιεί καμικάζι βομβιστές και κρατά περισσότερες από 3.000 γυναίκες Γιαζίντι ως σεξουαλικές σκλάβες, πρόσθεσε.
Ο Πινιέιρο κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης περιλαμβανομένης και της άνευ όρων και άμεσης απελευθέρωσης όλων των κρατουμένων που συνελήφθησαν αυθαίρετα και να συστήσουν έναν μηχανισμό για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Ο σύρος πρεσβευτής Χουσάμ Αάλα είπε πως ομάδες ανταρτών θέτουν στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές στη Δαμασκό και στο Χαλέπι με βομβαρδισμούς και ρουκέτες, στερώντας το νερό από τους πολίτες και χρησιμοποιώντας ιατρικές εγκαταστάσεις ως κέντρα διοίκησης.
Αυτές οι “τρομοκρατικές” ομάδες υποστηρίζονται από το Κατάρ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, είπε.
“Η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει βοήθεια σε όλες τις περιοχές που τη χρειάζονται χωρίς διακρίσεις… Έχουμε ευθύνη για συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών έτσι ώστε να μην χυθεί συριακό αίμα”, είπε στο Συμβούλιο.