Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

OFFSIDE Festival: Το Φεστιβάλ Ποδοσφαιρικού Ντοκιμαντέρ της θεσσαλονίκης

Ποδοσφαιρικά επιτεύγματα, η άνοδος και η πτώση ομάδων, προπονητές και παίκτες που έγραψαν ιστορία, φίλαθλοι που διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στο στάδιο της αγαπημένης τους ομάδας, ιστορίες με ένταση και πάθος για το «άθλημα με τα χίλια πρόσωπα» προβάλλονται στο OFFSIDE Festival -το Φεστιβάλ Ποδοσφαιρικού Ντοκιμαντέρ, το οποίο επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Ένα ταξίδι από τον Καναδά στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, με τελικό προορισμό τον «Παράδεισο» όπως αποκαλείται το «Celtic Park» η έδρα της Σέλτικ είναι η αφορμή για την αφήγηση της ιστορίας ενός ξεχωριστού κλαμπ στο ντοκιμαντέρ «Celtic Soul».

Ο κωμικός Τζέι Μπαρουσέλ, από το Μόντρεαλ του Καναδά, ξεκινά με το νέο του φίλο, Ιρλανδό αθλητικογράφο, Εόιν Ο’ Κάλαχαμ, τον οποίο γνωρίζει μέσω του Twitter, μία περιπλάνηση με μοναδικό θέμα τη Σέλτικ.

«Ήθελα να δείξω μέσω της ταινίας την κοινωνική, πολιτιστική και συμβολική διάσταση της Σέλτικ, μέσα από τα μάτια του Εόιν και του Τζέι. Έμαθα στην πορεία γιατί το ποδόσφαιρο αρέσει σε τόσο κόσμο και γιατί η Σέλτικ είναι τόσο ξεχωριστό κλαμπ» έχει πει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Μάικλ ΜακΝαμάρα.

«Becoming Zlatan» – Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που έχουν ή φανατικούς θαυμαστές ή φανατικούς εχθρούς. Μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό, η ταινία ακολουθεί τον νεαρό Ζλάταν από το ξεκίνημα της καριέρας του στη Malmö FF το 1999, στη συνέχεια στον Ajax, ως και την άνοδό του στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, παίζοντας για τη Juventus το 2005. Οι προκλήσεις, οι εντάσεις, οι συγκρούσεις ενός παίκτη που ζει υπό συνεχή πίεση, ενός παίκτη -αίνιγμα προβάλλονται στο ντοκιμαντέρ.

«Ιnside A Volcano : The Rise of Icelandic Football» είναι ο τίτλος της ταινίας που παρουσιάζει πώς ένα απόλυτο αουτσάιντερ μπορεί να διαγράψει θριαμβευτική πορεία. Είναι η ιστορία της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας της Ισλανδίας που ανέτρεψε κάθε προγνωστικό και έχοντας ψυχολογία νικητή έφτασε στο Euro του 2016.

Δέκα μεγάλου μήκους και τέσσερα μικρού ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο φέρνουν από αύριο, 26 μέχρι τις 28 Μαΐου στην πόλη, οι διοργανωτές του OFFSIDE Festival, η Parenthesis και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«To OFFSIDE Festival έρχεται για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και βασικός μας στόχος ήταν να είναι οι ιστορίες όσο γίνεται πιο δυνατές. Μετά την περσινή χρονιά θέλαμε να επιστρέψει ακόμη πιο συναρπαστικό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φεστιβάλ, Αθηνά Ριζοπούλου.

Το κοινό στοιχείο των ιστοριών που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν, όπως υπογράμμισε, είναι η τεράστια αγάπη για το ποδόσφαιρο. «Πρωταγωνίστρια είναι μία μπάλα, όλες οι ιστορίες ξεκινούν πάντα από το ίδιο ακριβώς σημείο: τη σέντρα!» σημείωσε.

«Τα ντοκιμαντέρ δείχνουν πλευρές του ποδοσφαίρου που μπορεί να αντιλαμβανόμαστε αλλά συχνά ξεχνάμε. Όπως μπορεί να συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στα γήπεδα, έτσι μπορεί να συγκινήσει και μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα» ανέφερε η κ. Ριζοπούλου.

Η ιστορία των Μπλε στη μεγάλη οθόνη, το ντοκιμαντέρ «Les Bleus une autre histoire de France 1996-2016» (Οι Μπλε: Μια διαφορετική ιστορία της Γαλλίας 1996-2016) που παρουσιάζει μία πορεία 20 χρόνων και δείχνει πως το γαλλικό ποδόσφαιρο και η γαλλική κοινωνία είναι σε διαρκή διάλογο, η ταινία «Una meravigliosa stagione fallimentare» (Μια υπέροχα αποτυχημένη σεζόν) για την αναγέννηση της ιταλικής Μπάρι μετά το σκάνδαλο που τάραξε όλο το ιταλικό πρωτάθλημα το 2011, το πορτρέτο του επιστήμονα- προπονητή της Ντιναμό Κιέβου, Βαλερί Λομπανόφσκι, «Lobanovskiy Forever» (Λομπανόφσκι για πάντα) αλλά και η ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Τα ντοκιμαντέρ του OFFSIDE Festival θα προβληθούν στις 26-28 Μαΐου, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Από τις μοναδικές ποδοσφαιρικές ιστορίες, το κοινό του OFFSIDE καλείται να επιλέξει την αγαπημένη του, αφού φέτος, καθιερώνονται βραβεία κοινού.

Το OFFSIDE Festival, διοργανώθηκε πρώτη φορά στη Βαρκελώνη, το 2014 με στόχο να συνδέσει τον κινηματογράφο και το ποδόσφαιρο και να προσεγγίσει τον «βασιλιά των σπορ» από μια τελείως διαφορετική σκοπιά.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 28 Μαϊου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA