Το Αφρικανικό δίκτυο στην Ελλάδα, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το African House, το cosmos of culture, η ΚΕΕΡΦΑ, φορείς και συλλογικότητες καλούν σε συλλαλητήριο το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Δεκέμβρη, για «ανοιχτά σύνορα», κατάργηση «των συμφωνιών της ντροπής ΕΕ με Λιβύη και Τουρκία» κ.α.. Το Συλλαλητήριο, είναι προγραμματισμένο στις 15.00, στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα: «Οχι ξανά σκλάβοι στην Αφρική!».
Στο κάλεσμα αναφέρουν:
«Είμαστε οργισμένοι για το παζάρι δούλων που στήθηκε στη Λιβύη με τους Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Ευρώπη για να ξεφύγουν από το θάνατο.
Είμαστε οργισμένοι γιατί μικρά παιδιά με τις μανάδες τους πνίγονται ξανά στα ανοικτά της Λέσβου την ώρα που το στρατόπεδο της Μόρια θυμίζει Γκουαντάναμο.
Οι φρικιαστικές εικόνες αγοραπωλησίας Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη που μετέδωσε το CNN σόκαραν εκατομμύρια. Από το 2015, όταν η ΕΕ προχώρησε στη συμφωνία με την Τουρκία για να σφραγιστεί ο βαλκανικός διάδρομος και να κλείσει το θαλάσσιο πέρασμα από το Αιγαίο, χιλιάδες κατατρεγμένοι από την Αφρική σπρώχτηκαν στο πιο επικίνδυνο πέρασμα στην Ευρώπη, από το Λιβυκό πέλαγος στην Ιταλία. Και στα νησιά του Αιγαίου κλείστηκαν σε κέντρα κράτησης χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση στην ενδοχώρα.
Το 2016, 5.000 πρόσφυγες πνίγηκαν και μέχρι τώρα άλλες 3000. Είναι ο βαρύς φόρος αίματος στο βωμό των κλειστών συνόρων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα, πολύ πριν φτάσουν με τις συμφωνίες τους με την Λιβύη και την Τουρκία να οδηγούν χιλιάδες σε μαζικούς πνιγμούς, όταν με τις επεμβάσεις τους και τη στήριξη των δικτατόρων διέλυσαν τις ζωές εκατομμυρίων για χάρη της κυριαρχίας μιας χούφτας πολυεθνικών που καταληστεύουν τον πλούτο των χωρών τους.
Όμως, η εικόνα των 20.000 εγκλωβισμένων στη Λιβύη σε συνθήκες απόλυτης βαρβαρότητας, με ανθρώπους να πουλιούνται ως σκλάβοι για 400 ευρώ θύμισε την αθλιότητα των πρώτων χρόνων της εξαγωγής δούλων στην Αμερική για να δουλέψουν στις φυτείες. Οι μαζικοί βιασμοί, ο χωρισμός παιδιών από τους γονείς, τα βασανιστήρια είναι η πραγματική συνέπεια της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας του αίσχους. Η ΕΕ στηρίζει συμφωνίες με ένοπλες συμμορίες που παριστάνουν την κυβέρνηση της Λιβύης.
Η κυβέρνηση με μπροστάρη τον Μουζάλα συμβιβάστηκε απροκάλυπτα με τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ-φρούρειο, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των κλειστών συνόρων για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους με την κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο και την ελεύθερη μετακίνηση. Έτσι άνοιξαν ξανά την πόρτα στην Δεξιά και ακροδεξιά να προκαλούν με ρατσιστικές κινητοποιήσεις σαν κι αυτή του Δημάρχου Λέσβου.
Είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να εκπαιδεύει στη βάση της Σούδας την Ακτοφυλακή της Λιβύης που ευθύνεται για τους μαζικούς πνιγμούς.
Είναι απαράδεκτο να τους κρατάει σε φυλακή και εξορία στα νησιά όταν έρχεται ένας χειμώνας που θα θερίσει ζωές όπως πέρυσι.
Είναι ώρα να ξεσηκωθούμε για να βάλουμε τέλος στην απανθρωπιά των κυβερνήσεων, των πολιτικών του ρατσισμού που έφεραν ξανά τα σκλαβοπάζαρα στην Αφρική και τα Γκουαντάναμο στα νησιά του Αιγαίου.
Η απάνθρωπη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Αφρικανοί μετανάστες που κατέληξαν στη Λιβύη προσπαθώντας να φτάσουν στα νότια σύνορα της Ιταλίας, είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των μελών της, ειδικά της Ιταλίας.
Από το 2000, η Λιβύη αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη στον έλεγχο της μετανάστευσης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Frontex, και η Ιταλία υπογράφει τακτικά συμφωνίες συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης, προκειμένου να απωθήσει τους μετανάστες από την Ευρώπη. Η τελευταία συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης υπεγράφη στις 02.02.2017, λιγότερο από ένα χρόνο πριν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αναφέρει την Ιταλία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2005 και το 2009, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής με την βορειοαφρικανική χώρα.
Το Αφρικανικό Δίκτυο Ελλάδος και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, απαιτεί από τις Ευρωπαϊκές και Ιταλικές αρχές, την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη:
Απο τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τα κράτη-μέλη της ΕΕ:
Καλωσορίζεται η απόφαση της Γαλλίας για κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να συζητηθεί η πώληση σκλάβων στη Λιβύη, και συμφωνούμε με την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αναφέρει:
“…η μόνη λύση για την προστασία των μεταναστών και για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, είναι η δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών δρόμων.”