Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Πέρασαν 11 φορές χειροπέδες στον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ξεγύμνωσαν»

Στην πρώτη μέρα της ακρόασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, στον Τζούλιαν Ασάνζ περάστηκαν 11 φορές χειροπέδες, τον ξεγύμνωσαν, ενώ οι φάκελοι της υπόθεσής του κατασχέθηκαν, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την δυνατότητά του να συμμετέχει.

Η έκκλησή τους στην επιβλέπουσα δικαστή της δίκης στο δικαστήριο του Γουόλγουιτς στο Λονδίνο είχε την υποστήριξη των νομικών συμβούλων της αμερικανικής κυβέρνησης που είπαν πως είναι απαραίτητο για τον ιδρυτή των WikiLeaks να έχει μια δίκαιη δίκη. 

Ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ και συνήγορος υπεράσπισης του Ασάνζ είπε πως οι φάκελοι της υπόθεσης, που ο φυλακισμένος διάβαζε στο δικαστήριο την Δευτέρα, κατασχέθηκαν από τους φρουρούς όταν γύρισε αργότερα στη φυλακή.

Έκανε έκκληση στον δικαστή να λάβει υπ’ όψη αυτή την αντιμετώπιση μιας και καταπατούσε το δικαίωμα του Ασάνζ «σε μια δίκαιη δίκη και την δυνατότητά του να συμμετέχει στη διαδικασία».

Η δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ, απάντησε πως δεν έχει την νόμιμη δυνατότητα να σχολιάσει ή να αποφασίσει για την κατάσταση του Ασάνζ αλλά ενθάρρυνε την ομάδα υπεράσπισης να θίξει επίσημα το ζήτημα στην φυλακή.

Ωστόσο η δικαστής είπε πως περίμενε πως ο Ασάνζ θα αντιμετωπιζόνταν με τρόπο που θα προστάτευε τα δικαιώματά του στη δίκη. «Νομίζω πως όλοι στο δικαστήριο υποστηρίζουν μια δίκαιη ακρόαση», είπε.

Ο Τζέιμς Λούις, από την δίωξη, είπε πως δεν ήθελαν ο Ασάνζ να βιώσει συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμά του μιας δίκαιης ακρόασης. Ήταν ανοιχτό προς το δικαστήριο να κάνει «οξεία σχόλια» στην βρετανική κυβέρνηση.

Στο δικαστήριο τη Δευτέρα ακούστηκε πως η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στόχευε στον Ασάνζ ως «έναν εχθρό της Αμερικής που πρέπει να καταστραφεί» και πως η ζωή του μπορεί να κινδύνευε αν πήγαινε σε δίκη στις ΗΠΑ. 

Οι δικηγόροι του Ασάνζ προτίθενται να καλέσουν ως μάρτυρα έναν πρώην υπάλληλο ισπανικής εταιρείας ασφάλειας που λέει πως υπήρξε παρακολούθηση στον Ασάνζ από τις ΗΠΑ όταν ήταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και πως συζητήσεις είχαν καταλήξει στην πιθανή απαγωγή ή δηλητηρίασή του. 

Πηγή: The Guardian

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή