Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί τους υψηλούς δασμούς στην Κίνα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση για την ώρα να άρει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβάλλονται σε προϊόντα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο δεν τηρεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης αμερικανικών εταιρειών ζητούν να αρθούν ή να ανασταλούν οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν επί των ημερών του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο νυν αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, εργάζεται πάνω στο ζήτημα.

Υπογράμμισε την αβεβαιότητα για το πότε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να αίρει τους δασμούς. «Η απάντηση είναι αβέβαιη. Είναι αβέβαιη», επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να μπορώ να σας πω ότι (οι Κινέζοι) τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ότι έχουν ήδη πάει παραπέρα από τις δεσμεύσεις τους, κι ότι είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος (των δασμών). Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Την 4η Οκτωβρίου η Κάθριν Τάι ανακοίνωνε πως η Ουάσινγκτον διεξάγει «ειλικρινείς συνομιλίες» με το Πεκίνο, χωρίς σκοπό να «αναζωπυρωθούν οι εμπορικές εντάσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως παραμένουν σε ισχύ τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 370 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενόσω γίνονται διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ανήγγειλε διαδικασία εξαιρέσεων, για να βοηθηθούν όχι κινεζικές εταιρείες, αλλά αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται σκληρά από την υπερδασμολόγηση.

Μερικές ημέρες αργότερα, συμπλήρωνε πως συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τον Λίου Χε, σχετικά με κινεζικές εμπορικές πρακτικές τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει κακόπιστες, με στόχο να αποκατασταθεί διμερής εμπορική σχέση που τα μέρη θα διαχειρίζονται με «υπεύθυνο τρόπο».

Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει πολύ αόριστη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν έχει σημειωθεί τέτοια, στις συνομιλίες της με το Πεκίνο.

«Δεν είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες με το Ιράν»

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στις πικρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιέννη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη.

«Δεν είναι ακόμη καιρός να εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες», που έχουν καταγράψει «πρόοδο», έστω κι αν «δεν είναι βέβαιο» πως θα φέρουν αποτελέσματα, δήλωσε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «ταυτόσημη» άποψη με τα άλλα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφεί το 2015 με το Ιράν (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία). Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, προσέφερε στην Τεχεράνη σταδιακή άρση των ασφυκτικών διεθνών οικονομικών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των δραστηριοτήτων και των φιλοδοξιών της στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση του ΟΗΕ.

Όμως μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον, την εκ νέου επιβολή και τη διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί προοδευτικά τις δεσμεύσεις της.

Τον Νοέμβριο ξανάρχισαν οι συνομιλίες στη Βιέννη με σκοπό η Ουάσινγκτον να επανενταχθεί στο ΚΟΣΔ και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή του. Αν και η αρχή ήταν δύσκολη, πνέει εδώ και μερικές εβδομάδες άνεμος αισιοδοξίας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Η Ρωσία εξέφρασε την «αισιοδοξία» της για το ζήτημα, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ έκρινε πως είναι «εφικτό» να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος «τις επόμενες εβδομάδες».

Η Τεχεράνη εξήρε από την πλευρά της τη διαφαινόμενη βούληση όλων των πλευρών να καταλήξουν σε «αξιόπιστη και σταθερή» συμφωνία.

Ο Ιρανός Πρόεδρος βρισκόταν χθες (19/1) στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο τελευταίος χαιρέτισε τη «στενή συνεργασία» των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή.

Υποψήφιος και πάλι το 2024

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα προκρίνει ξανά τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να είναι στο πλάι του στο ψηφοδέλτιο όταν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Θα είναι η συνυποψήφιά μου», είπε ο κ. Μπάιντεν. Η πρώτη γυναίκα και πρώτη εκπρόσωπος φυλετικής μειονότητας που κατέλαβε το αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει αφότου το ανέλαβε.

«Κάνει καλή δουλειά», για παράδειγμα στο ζήτημα της πρόσβασης των μειονοτήτων στις εκλογές, διαβεβαίωσε μολαταύτα ο Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για το καίριο ζήτημα αυτό έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, ενώ αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες του αρχηγού του κράτους να επανεκλεγεί θα αυξάνονταν εάν διάλεγε κάποιο άλλο πρόσωπο να τον πλαισιώσει στο «ticket», το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA