Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τζαβάρας ζητά απόσχιση της Ηλείας από την Δυτική Ελλάδα με δημοψήφισμα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του realfm 97,8, στην εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή, πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση του Νομού Ηλείας από την από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας την ένταξη της περιοχής στην Πελοπόννησο. 

«Εμείς, που είμαστε Ηλεία υφιστάμεθα εδώ και δεκαετίες τώρα, όλη αυτή τη διαδικασία της ύφεσης της οικονομικής που αντιμετωπίζει η Πάτρα, διότι πλέον ο πόλος της ανάπτυξης έχει μεταφερθεί στην Καλαμάτα. Είμαστε υποχρεωμένοι, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε το πιο φημισμένο όνομα που λέγεται “Ολυμπία”, να λέμε ότι είμαστε από την Πελοπόννησο στο εξωτερικό και να μην μας πιστεύει κανένας. Γιατί αυτό που είναι το όνομά μας ως Περιφέρεια είναι Δυτική Ελλάδα που δεν την ξέρει κανένας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας.

Τόνισε επίσης ότι «η Πάτρα βρίσκεται σε μία διαρκή ύφεση, όλα τα προγράμματα καταναλώνονται μέσα στο χώρο της Αχαΐας και η Ηλεία είναι ένας φτωχός συγγενής… Φτάσαμε να λέμε ότι είμαστε από την Πελοπόννησο και να μη μας πιστεύει κανένας».

Σε συνέντευξη του μάλιστα στην εφημερίδα Πατρίς διατύπωσε τα εξής: «Έχω επανειλημμένως αναφερθεί στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένα θεσμικό μόρφωμα που κουβαλάει μέχρι σήμερα μια εκ γενετής αναπηρία και προξενεί μια διαρκή ανωμαλία. Είναι η αιτία που μας εμφανίζει να μην είμαστε διοικητικά μέρος της Πελοποννήσου, στην οποία γεωγραφικά ανήκουμε. Στο εξωτερικό όταν μιλάνε για περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για τμήμα της Πελοποννήσου. Η μόνη θεραπεία αυτής της ανωμαλίας θα μπορούσε να προέλθει από τη χρησιμοποίηση του ονόματος της Ολυμπίας ως συστατικού στοιχείου της επωνυμίας της Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας.»

Και συνέχισε, προσθέτοντας: «Έχω προτείνει τη μετονομασία της σε «Ολυμπιακή Περιφέρεια της Ελλάδας». Κατ’ αυτό τον τρόπο η συμβολική αποτελεσματικότητα που θα προέκυπτε από τη χρήση του ονόματος «Ολυμπία» στη παγκόσμια προβολή της Περιφέρειας είναι ασύλληπτη. Δυστυχώς φαίνεται ότι μια τέτοια πρόταση την απορρίπτουν οι πατρινοί, που επιμένουν να χρησιμοποιούν ως brandname της περιφέρειας μια ανόητη και γελοία φράση “GoWest”, ένα όνομα που δε σημαίνει και κυρίως δεν δηλώνει τίποτα όταν αναφέρεται στην Ηλεία.»

Μάρθα Φύλλου