Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θα προτείνει στον Πούτιν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ιδέα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Συρία, μεταδίδει το CNN.

Η σχετική αναφορά έγινε ιδιωτικά, στην διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα τον Β,’ ενώ επιβεβαιώνεται από δύο διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες στην συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος την κατάσταση στην Συρία.

Σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής στο CNN, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μία, όπως λέγεται “ζώνη αποκλεισμού” στα νοτιοδυτικά της Συρίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου, η ζώνη αυτή θα επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να “φύγουν ΆΜΕΣΑ” από την Συρία.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει τον Μάρτιο, ότι “οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν πολύ σύντομα από την Συρία.” Η δήλωση αυτή είχε γίνει λίγες ώρες μετά την κίνηση του αμερικανικού Πενταγώνου να υπογραμμίσει την σημασία της παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει γνωστοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Συρία, δεν θα πρέπει να είναι εξαρτώμενη από την εκπλήρωση κάποιων όρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται σήμερα αποφασισμένος να θέσει το θέμα στην συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η υπόθεση της Συρίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιούν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο πρόεδροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο του Τραμπ θα επιτρέψει στους Ρώσους να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου ν’ ανακαταλάβει μία περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη. Στην περιοχή αυτή, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοι των Αμερικάνων αντιμετωπίζουν σοβαρή αντίσταση από μία “μια αναγνωρισμένη εχθρική δύναμη” κατά τις τελευταίες ημέρες και παρά την κατάπαυση του πυρός που προηγήθηκε.

“Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προειδοποιούν την ρωσική κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των παραβιάσεων και απαιτεί από την Ρωσία να περιορίσει την δράση των δυνάμεων δυνάμεων που υποστηρίζουν την συριακή κυβέρνηση εντός της ζώνης αποκλεισμού που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές περιοχές” της Συρίας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η οποία εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Με το να επιτρέψει στους Ρώσους να βοηθήσουν τον Άσαντ στην ανακατάληψη της παραπάνω αναφερόμενης περιοχής, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι θα επισπεύσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ αναμένει εγγυήσεις από τους Ρώσους ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και δρουν στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα τους επιτραπεί να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τους Ρώσους την συγκρότηση μιας ζώνης αποκλεισμού στα νοτιοδυτικά της Συρίας, ώστε να εμποδιστεί η πρόσβαση των ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων αποτελεί ένα κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για την στρατηγική που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ, αναφορικά και με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Από την άλλη μεριά, είναι αρκετοί αυτοί στην Ουάσινγκτον που ανησυχούν για την τήρηση των ρωσικών δεσμεύσεων, στην περίπτωση που ο Πούτιν συμφωνήσει με τα προτεινόμενα από τον Τραμπ.

Ένα άλλο ουσιαστικό πρόβλημα είναι η διαχείριση της κατάστασης των προσφύγων, αλλά και η παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία, μετά από τις πληροφορίες για μία επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποίησε το καθεστώς Άσαντ, κατά αμάχων. Ο Αμερικανός πρόεδρος άφηνε να εννοηθεί ότι επιδιώκει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνιζαν από την πλευρά τους, ότι η αποστολή τους ήταν περιορισμένη στον περιορισμό της δράσης, αλλά και στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να τηρούν επιφυλάξεις για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με δεδομένες τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο έδαφος της Συρίας.

Κύκλοι στην Ουάσινγκτον επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους χειρισμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αναφορικά με δύο σημαντικές διαστάσεις, το πολιτικό μέλλον του Άσαντ, αλλά και την συνέχιση ή μη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας.

Η επιθυμία του προέδρου Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία προκαλεί προβληματισμό στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης, για τις ανταρτικές δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού και την αντιμετώπιση που θα έχουν μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, το πεντάγωνο ανησυχεί και για την δράση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, η δυνατότητα μιας άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης από τις ΗΠΑ σε περιοχές αμυντικού ενδιαφέροντος, θα είναι περιορισμένη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA