Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος πεθαίνει και το είδος του οδεύει προς την εξαφάνιση

Με μόνο τρεις βόρειους λευκούς ρινόκερους να έχουν απομείνει στην Αφρική, το είδος τους κρατιέται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Ο Σουντάν, η Φάτου και η Νατζίν, φυλάσσονται από ένοπλους άνδρες 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των λαθροκυνηγών, οι οποίοι εμπορεύονται τα κέρατά τους στις αγορές τις Ασίας, όπου θεωρούνται ότι θεραπεύουν πλήθος ασθενειών. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν πως η αξία τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη ακριβών ναρκωτικών.

Τώρα, η μοίρα του είδους εξαρτάται αποκλειστικά από την ικανότητα του Σουντάν να γονιμοποιήσει μια από τις δυο θηλυκές ρινόκερους, η υγεία του όμως όσο πάει και χειροτερεύει με τους γιατρούς να σκέφτονται ακόμα και την ευθανασία, σε περίπτωση που δουν ότι συνεχίζει να υποφέρει. Αυτή την στιγμή το πόδι του πάσχει από μια μόλυνση που έχει να κάνει με την μεγάλη του ηλικία και περπατά με δυσκολία, ενώ τρώει πολύ λίγο.

Αυτήν την στιγμή οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο, προσπαθώντας να βρουν μια λύση και εξετάζουν και εναλλακτικές όπως η τεχνητή γονιμοποίηση. 

Πέρσι σε μια προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα για την προστασία των τριών ρινόκερων, η οργάνωση Save the Rhino, έχει φτιάξει προφίλ στον Tinder για τον Σουντάν, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο περιζήτητο εργένη στον κόσμο.

Ο τελευταίος μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής εξαφανίστηκε πριν από εφτά χρόνια, ενώ τα 5 εναπομείναντα είδη ρινόκερων, είναι όλα προς εξαφάνιση. 

Πηγή

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι