Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ο στόχος της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για το 2015 είναι να φτάσει το 1,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφεραν σήμερα πηγές από το Μαξίμου. Επίσης, ανέφεραν πως αν ατ μέτρα που προτείνονται στους θεσμούς έχουν θετικό πρόσημο τότε το επιπρόσθετο πλεόνασμα θα καταλήξει σε κοινωνικές δράσεις. Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει μεγαλύτερα από τη δέσμευση (1,2% έως 1,5%) πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης. Οι κυβερνητικές πηγές προχώρησαν σε εκτενή σχολιασμό της διαρροής του «κειμένου εργασίας» που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Brussels Group, ενώ εισήλθαν και σε ζητήματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια το Mαξίμου λέει πως το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών δεν έγινε από την ελληνική πλευρά και διαβιβάστηκε επιλεκτικά με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή εκτίμηση των στόχων. Τόνισε επίσης ότι «Η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία». Στη συνέχεια ξεκαθαρίστηκε ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9 για το 2016. Σημαντικό είναι πως ανεξαρτήτως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν το βάρος της φορολογίας δε θα είναι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 

όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως βασικός στόχος είναι το 1,2% και δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση τα σενάρια που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο της το 3% μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, η δήλωση του υπουργείου γράφει πως εάν επιτευχθούν στα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων στα έσοδα τότε θα αυξηθούν οι δαπάνες του κράτους και ιδιαίτερα για την πάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη