Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει τη μεγάλη χαρά και τιμή να υποδέχεται και να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον φιλόσοφο, θεωρητικό της λογοτεχνίας και δοκιμιογράφο Μιχαήλ Ναούμοβιτς Επστάιν.
Ο Μιχαήλ Επστάιν, σήμερα Καθηγητής Πολιτισμικής Θεωρίας και Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Emoryτων Η.Π.Α., με μακρόχρονη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι από τους πλέον φημισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους θεωρητικούς του Πολιτισμού και της Λογοτεχνίας, ειδήμων της Ρωσικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που εκτείνονται από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τον Μεταμοντερνισμό έως τη Σημειωτική και τη γλωσσική εξέλιξη.
Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας» (εκδ. Ροές), ο Μιχαήλ Επστάιν θα παρουσιάσει την Τρίτη 17 Απριλίου και ώρα 19.00 το έργο του,σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας θέτει και επιχειρεί να απαντήσει σε φλέγοντα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών, μέσα από έξι δοκίμια, όπου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το εύρος της σκέψης του Επστάιν, η οποία παρουσιάζεται εκτενώς στα ελληνικά για πρώτη φορά. Για το έργο του Επστάιν θα μιλήσει ο μεταφραστής Γιώργος Πινακούλας και ο Δρ. Νικήτας Σινιόσογλου, ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος προλογίζει την έκδοση. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Δρ. PaoloDiLeo, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίου της Σιγκαπούρης.
«Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών» είναι και το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου, όπου ο Μιχαήλ Επστάιν θα δώσει μια διάλεξη και θα συνομιλήσει με μαθητές Γ’ Λυκείου, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και νέους ερευνητές σχετικά με την ανάγκη για μια νέα, πρακτική διάσταση των ανθρωπιστικών επιστημών, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη δημιουργική τους πλευρά παρά στην αμιγώς επιστημονική. Στη διάλεξη,θα αναλυθούν διάφοροι τύποι εφευρέσεων στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τη λογοτεχνία, όπως για παράδειγμα νέα επιστημονικά πεδία, είδη, πολιτισμικές πρακτικές και διανοητικά κινήματα.Ακολουθώντας την έκκληση του Φράνσις Μπέικον για την εφεύρεση νέων τεχνών και επιστημών, η παρουσίαση θα σκιαγραφήσει νέα επιστημονικά πεδία: τις τεχνο-ανθρωπιστικές επιστήμες (technohumanities), οι οποίες θα μελετήσουν τον άνθρωπο ως μέρος της τεχνόσφαιρας (technosphere), την τρομολογία(horrology),που θα διερευνήσει τους αυτοκαταστροφικούς μηχανισμούς του πολιτισμού, και τη συγγραφολογία(scriptorics), η οποία θα εστιάσει στον Homoscriptor, τον συγγράφοντα άνθρωπο, που επιβίωσε από τον «θάνατο του συγγραφέα». Προτείνεται ένα ερευνητικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο θα ενώνει τα κύρια πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών: το PILLAR (ακρωνύμιο των λέξεων Philosophy, Information, Language, Literature, Art, Religion) θα είναι μια διεπιστημονική στρατηγική, η οποία θα ενοποιεί την επιστημοσύνη και την εφευρετικότητα.
Τρίτη 17 Απριλίου 2018, ώρες19.00-21.00
Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχαήλ Επστάιν«Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας» και συζήτηση
Μιχαήλ Επστάιν, συγγραφέας
Γιώργος Πινακούλας, μεταφραστής
Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας, εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
PaoloDiLeo, Δρ. Φιλοσοφίας, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίου της Σιγκαπούρης
*Στην εκδήλωση θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση
Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, ώρες 11.00-13.00
«Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών»
Ο Μιχαήλ Επστάιν συνομιλεί με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και νέους ερευνητές
Διάλεξη και ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών
*Στην εκδήλωση θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση