Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δίνει εξηγήσεις για την αγορά της βίλας των 250 τετραγωνικών

Ο σάλος που προκλήθηκε, τόσο εντός του κόμματος των Podemos όσο και στην κοινή γνώμη, από την αγορά κατοικίας αξίας 540.000 ευρώ σε προάστιο της Μαδρίτης, ανάγκασε τους Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ιρένε Μοντέρο να δώσουν εξηγήσεις για τα πώς και τα γιατί του δανείου. Όπως εξηγούν θα το εξοφλήσουν σε 30 χρόνια και το αγόρασαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους που μεγαλώνει. Μέσα στο καλοκαίρι θα αποκτήσουν δίδυμα.

Οι εξηγήσεις δόθηκαν με μια μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό του ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, όπου ο ίδιος και η σύντροφός του και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μοντέρο, αναφέρουν ότι η κατοικία 250 τ.μ. με πισίνα σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. στο Γαλαπαγάρ προϋποθέτει καταβολή μηνιαίας δόσης 1.600 ευρώ, την οποία θα εξυπηρετούν από κοινού, καθώς αυτό το επιτρέπουν τα εισοδήματά τους -ακόμη και μετά την αφαίρεση του ποσού που παραχωρούν στο κόμμα από τη βουλευτική τους αποζημίωση.

Στο μήνυμα, οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο απευθύνονται στους κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, όπου η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη, με δεδομένο ότι στην Ισπανία ο μέσος όρος στα στεγαστικά δάνεια είναι 120.000 ευρώ για 24 χρόνια και οι όροι του στεγαστικού του ζεύγους φαντάζουν προκλητικοί. Άλλωστε ο ίδιος ο Ιγκλέσιας κατά της αγοράς της πολυτελούς κατοικίας υπουργού αξίας 600.000 ευρώ είχε ασκήσει κριτική του στους «πολιτικούς που ζουν σε σαλέ και αποκόπτονται από τον κόσμο».

Οι Ιγκλέσιας και Μοντέρο ισχυρίζονται αγοράζουν την κατοικία προκειμένου να διαφυλάξουν την προσωπική τους ζωή και για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην εξοχή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που τους παρακολουθεί κατά πόδας και διαρκώς, όπως διατείνονται, ιδίως αφότου στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσαν την εγκυμοσύνη της Μοντέρο.

«Είναι μεγάλη τύχη να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας για τη ζωή και την οικογένειά μας, όμως έχουμε ακόμη την εντύπωση πως με εμάς συμβαίνουν πράγματα που δεν γίνονται σε άλλα δημόσια πρόσωπα. Έχουν δημοσιευθεί και φωτογραφίες από το σπίτι μας, ακόμη και των δωματίων μας με τα έπιπλα των προηγούμενων ιδιοκτητών», αναφέρουν.

«Μας ακολουθούν παπαράτσι όποτε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, στον συμβολαιογράφο, ή όταν βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας και μετά πωλούν τις φωτογραφίες στο (πρακτορείο) Εδουάρδο Ίνδα. Δεν ευχόμαστε να συμβεί αυτό σε κανέναν άλλο πολιτικό ηγέτη» ούτε σε άλλο δημόσιο πρόσωπο, προσθέτουν.

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «48 ώρες μετά την υπογραφή του στεγαστικού στις 9 Μαΐου» μετέβαλαν τις δηλώσεις για τα εισοδήματά τους στο ειδικό πρόγραμμα της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη μεταβολή και να είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις για διαφάνεια, ενώ το δάνειο είναι εξ ημισείας και καθένας τους θα πληρώσει λίγο πάνω από 800 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 30 έτη.

«Γνωρίζουμε πως πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς στο σπίτι, δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν ένα τέτοιο στεγαστικο, και γι’ αυτό εμείς θεωρούμε πως είναι κεφαλαιώδους σημασία να υπερασπιζόμαστε τους αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες», προσθέτουν.

Επιπλέον αναφέρουν ότι η αγορά αυτή τους κόστισε μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις αλλά και χάρη στη βοήθεια των οικογενειών τους.

Επίσης, συμπληρώνουν ότι και οι δύο δηλώνουν τα εισοδήματά τους «κανονικά», είτε αφορούν τη βουλευτική τους αποζημίωση, που τμήμα της αφήνουν στους Podemos, είτε προέρχονται από αλλού, καθώς ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι παρουσιαστής στα προγράμματα Fort Apache και Otra Vuelta de Tuerka, ενώ εισπράττει και τα δικαιώματα από τα βιβλία που έχει συγγράψει.

Όσον αφορά την κριτική που άσκησε ο Ιγκλέσιας για την αφορά, το 2012, πολυτελούς ρετιρέ από τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, είπε πως δεν θα πρέπει να γίνονται παραλληλισμοί, γιατί ο ίδιος και η Μοντέρο θα χρειαστούν 30 χρόνια για να αποπληρώσουν την κατοικία τους «και θα το κάνουμε γιατί αγοράσαμε μία πρώτη κατοικία, για να ζήσουμε κι όχι για κάνουμε επένδυση».

Και καταλήγουν τονίζοντας ότι τους υπουργούς και τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να κρίνονται «για την πολιτική τους κι ενδεχομένως για τη διαφθορά τους, κι όχι γιατί δαπανούν χρήματα για να κάνουν αυτό που θέλουν και το κάνουν με έντιμο τρόπο».

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος