Η Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να καταστήσει ενεργότερη την παρέμβασή της στις εξελίξεις, προχώρησε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά του Covid-19. Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου αναλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, που υπήρξε και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ εμπλοκή θα έχουν όλοι οι τομεάρχες του κόμματος που σχετίζονται με την υγεία και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και κοινωνία.
Πρωταγωνιστικό δηλαδή ρόλο θα έχουν ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Ανάπτυξης Νίκος Παππάς, αλλά και η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι να συγκεντρωθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις ελλείψεις και τις ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, με τις αντεργατικές παρεμβάσεις και τις καταγγελίες εργαζομένων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και η κατάσταση στην οικονομία, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για την στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και για συνολικότερα οικονομικά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύεται και από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία των νοσοκομειακών γιατρών, στηρίζει την στρατηγική του «μένουμε σπίτι», συνεχίζει την κατάθεση προτάσεων, αλλά και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική της επίρριψης των ευθυνών αποκλειστικά στους πολίτες, αλλά να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Κουμουνδούρου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση μεταξύ άλλων για:
— Την ανεπάρκεια των μέσων ατομικών προστασίας για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
— Την πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και άλλους επαγγελματίες υγείας).
— Την έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες θέσεις και την απροθυμία να ολοκληρωθούν οι ήδη δρομολογημένες.
— Τη μη ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
– Τη μη ανάπτυξη και τη μη αξιοποίηση υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων.
— Την έλλειψη στοχευμένων μέτρων για ομάδες του πληθυσμού ειδικής ευαλωτότητας.
— Την οριακή δυνατότητα των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό.
— Τον κίνδυνο υποβάθμισης της τακτικής παρακολούθησης και καλής ρύθμισης των ασθενών με χρόνια και σοβαρά νοσήματα.
— Τις μεγάλες ουρές αναμονής και τη συνεχόμενη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους.
— Τις αυξανόμενες ελλείψεις απλών αλλά ζωτικής σημασίας φαρμάκων στην αγορά.
— Την έλλειψη αίματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων.