Όποιος έχει βιώσει κοινωνικό άγχος, έχει σίγουρα ακούσει να του λένε να «ηρεμήσει, να μην αγχώνεται, όλα θα πάνε καλά» δεκάδες φορές, και πιθανώς έχει προσπαθήσει και ο ίδιος να το πει στον ευατό του άλλες τόσες. Έχει «δουλέψει» ποτέ; Όχι! Ούτε μια φορά. Ποτέ. Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το άγχος μπορεί έτσι απλά να εκλογικευτεί , κάποιες έρευνες προτείνουν ότι ο πιο ιδανικός τρόπος να αντικρούσουμε το άγχος είναι απλά… να το αποδεχτούμε.
Ως μέρος μιας μελέτης πάνω στο κοινωνικό άγχος , από το Psychology Today, η Meagan MacKenzie, ακαδημαϊκός ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο ”Ryerson” στο Τορόντο, διαμόρφωσε ένα ερωτηματολόγιο με 8 κλίμακες για την αξιολόγηση του κοινωνικού άγχους στα άτομα, που παράλληλα υπολογίζει και την αντίδραση του καθενός σε μια αγχώδης κατάσταση. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ισχύ των παρακάτω προτάσεων, όσον αφορά τους ίδιους, ανάμεσα στο 1 (μη αληθές) και το 7 (πολύ αληθές):
1. Το να είμαι αγχώδης, κάνει την ζωή μου πολύ πιο δύσκολη.
2. Λέω στον ευατό μου ότι δεν θα έπρεπε να κάνω κάποιες σκέψεις.
3. Θα θυσίαζα πολύ ευχαρίστως κάποια πράγματα από την ζωή μου για να σταματήσω να είμαι αγχώδης.
4. Ασκώ κριτική στον ευατό μου για το γεγονός ότι αγχώνομαι υπερβολικά πολύ ή σε παράλογο βαθμό.
5. Το άγχος μου πρέπει να μειωθεί προτού πάρω κάποιες σημαντικές αποφάσεις ή κάνω κάποια σημαντικά βήματα στην ζωή μου.
6. Κρίνω αν οι σκέψεις μου για το κοινωνικό άγχος είναι καλές ή κακές.
7. Το άγχος μου δεν παρεμβαίνει στον τρόπο που θέλω να ζήσω.
8. Αποδοκιμάζω τον ευατό μου όταν αγχώνεται.
Έτσι, οι μονοί αριθμοί αποτιμούν το επίπεδο που βιώνεται το κοινωνικό άγχος, ενώ οι ζυγοί εκτιμούν τον βαθμό αποδοχής του άγχους. Οι υψηλότερες βαθμίδες (4 και πάνω) δηλώνουν σχετική δυσκολία στην διαχείριση του άγχους ενώ αντίστοιχα οι χαμηλότερες δείχνουν χαμηλά επίπεδα αποδοχής του προβλήματος. Οι έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα αποδοχής μπορεί να επωφεληθούν από μια θεραπευτική διαδικασία άσκησης και δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy), ενός είδους γνωστικής συμπεριφοράς που θα ενθαρρύνει τα άτομα να αποδεχθούν το αίσθημα του άγχους, γεγονός που ίσως τα ανακουφίσει ή και τα βοηθήσει να αλλάξουν. Είναι η ίδια βασική αρχή πίσω από την θεραπεία της έκθεσης: Αν κάτι σε τρομάζει, τόλμησε το και θα σε τρομάζει λιγότερο.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα σε αγχώνει κάτι, σε μια κοινωνική περίσταση, μην το πολεμάς- άστο απλά να συμβεί.
Πηγή: NYmag