Το 2008 ο Gunnar Garfors είχε επισκεφτεί 85 χώρες. Τότε έβαλε στόχο να γυρίσει κάθε χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή συνολικά 198 χώρες.
Εκπλήρωσε τον στόχο του τον Μάιο του 2013, κερδίζοντας τον τίτλο του νεότερου ανθρώπου που έχει γυρίσει κάθε χώρα του πλανήτη, σε ηλικία 37 ετών. Από τότε, έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «198: How I Ran Out of Countries» και δημιούργησε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στα ταξίδια του.
Ανάμεσα στις εκπληκτικές φωτογραφίες του από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου στη φωτογραφία απαθανατίζεται ο Νίκος Λούβρος να παίζει σκάκι στο Booze.
Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει μια σκηνή που είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα: άντρες που παίζουν σκάκι σε καφετέρεια.
Η φωτογραφία ενός ηλικωμένου άντρα στην πόλη Χεράτ, στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τον Garfors, «οι πιγκουίνοι στο φυσικό τους περιβάλλον είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Είναι εκπληκτικοί κολυμβητές και ποζεράδες».
O Garfors δεν ταξιδεύει ποτέ χωρίς το σακάκι του, ακόμα και στην Ανταρκτική. Οι εσωτερικές τσέπες του τον βοηθούν να έχει μαζί του τα απαραίτητα -διαβατήριο, τηλέφωνο, πορτοφόλι-, ενώ γενικότερα ένα σακάκι του εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση στα περισσότερα μέρη.
Στο Μπενίν, μια γαλλόφωνη χώρα στη δυτική ακτή της Αφρικής, ο Garfors δοκίμασε κάμποσα είδη μπύρας Obama -δεν του άρεσε κανένα- και δοκίμασε νόστιμα street food.
Οι διαγωνισμοί τοξοβολίας είναι συχνοί μεταξύ των κατοίκων του Μπουτάν. Οι τοξοβόλοι στόχευαν από τουλάχιστον 100 μέτρα απόσταση.
Ενώ βρισκόταν στο Περού, ο Garfors επισκέφτηκε τα ερείπια του Machu Picchu.
Εδώ ο Garfors απολαμβάνει μια μπύρα μαζί με έναν τοπικό στυνομικό κι έναν μικροπωλητή κασετών στην Ντζαμένα, πρωτεύσουσα του Τσαντ.
Θερμό καλωσόρισμα του Garfors στην Πούντα Κάνα, στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Ενώ βρισκόταν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Garfors απαθανάτισε αυτή τη φωτογραφία με μία μητέρα με τα εφτά παιδιά της.
Ο Garfors ένα μόνο πράγμα είχε να πει για τα Νησιά Φερόε, μεταξύ Νορβηγίας και Ισλανδίας:«Τι περιμένετε; Απλά επισκεφτείτε το».
Εδώ ο Garfors στέκεται σε ύψος 1.335 μέτρων στην κορυφή του βουνού Klubbviktind στη Νορβηγία. Ο Garfors έχτισε τη δική του ξύλινη καλύβα στην περιοχή, την οποία τώρα επισκέφτεται κάθε καλοκαίρι. Η καλύβα δεν έχει πρόσβαση από τον δρόμο αλλά μπορεί να προσεγγιστεί μέσω πλοίου.
«Ποιος χρειάζεται ένα φανταχτερό αυτοκίνητο όταν μπορείς να ταξιδέψεις;»Η φωτογραφία απαθανατίστηκε στο δρόμο προς ένα από τα καλύτερα σημεία για surfing στη Νορβηγία.
Στην Ιορδανία, ο Garfors επισκέφτηκε την Πέτρα, μία μαγευτική αρχαιολογική πόλη στα νότια της χώρας.
Μπορεί το Ιράν να είναι το τελευταίο μέρος που θα σκεφτόσουν για να κάνεις σκι, όμως σύμφωνα με τον Garfors είναι μια δραστηριότητα που επιβάλεται να δοκιμάσεις. Μην εκπλήσσεστε από τον αριθμό των γυναικών με μπούργκα στις χιονισμένες πλαγιές.
H Neda, μια κοπέλα από το Ιράν, ήθελε να τον παντρευτεί. Εκείνος αρνήθηκε όμως συμφώνησε να φωτογραφηθούν ντυμένοι σαν βασιλικό ζεύγος.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά στην Υεμένη να καπνίζουν ναργιλέ και να μασούν khat – ένα είδος ναρκωτικού – σε πολύ μικρή ηλικία.
Ο Garfors αναφέρει το Κιριμπάτι, ένα πλέγμα νησιών στο κέντρο του Ειρηνικού, σαν «ένα σωστό παράδεισο του Ειρηνικού Ωκεανού».
Εδώ ο Garfors απαθανατίζει έναν άντρα στο Κουβέιτ που πουλά αποξηραμένα φρούτα και άλλα γλυκά δίπλα στον δρόμο. Ο Garfors λέει ότι το Κουβέιτ «είναι μια χώρα με έναν από τους χειρότερους πολιτισμικούς συνδυασμούς: ακραίο Ισλάμ σε συνδυασμό με ακραίο καπιταλισμό». Λέει ότι δεν θα ήθελε να ξαναπάει.
Ο Garfors δέχτηκε ακόμα μία πρόταση γάμου ενώ βρισκόταν στο Λεσότο. Μια μητέρα τον ζήτησε σε γάμο εκ μέρους της κόρης της, κι αν δεχόταν, θα ζούσε σε μια καλύβα σαν κι αυτή με την πιθανότητα να γίνει ο αρχηγός του χωριού.
Ο Garfors έθεσε νέο Ρεκόρ Γκίνες έχοντας επισκεφτεί πέντε ηπείρους σε μία ήμέρα το 2012 μαζί με τον συνταξιδιώτη του Adrian Butterwoth.
O Garfors επισκέφτηκε ένα μικρό σχολείο στη Σομαλία. Τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο δεν είχαν ξαναδεί ξένους κι έτσι ήθελαν να αγγίξουν τον Garfors για να δουν αν είναι αληθινός.
Εδώ ήταν αρκετά τυχερός για να δει ένα μοναιδκό θέαμα στην Τόνγκα. Τα κύματα σπρώχνουν το νερό μέσα από μικρά τούνελ, δημιουργώντας θερμούς πίδακες στην ξηρά.
Ο Garfors επισκέφτηκε την «Πόρτα στην Κολάση» στη μέση της ερήμου του Τουρκμενιστάν. Πρόκειται για έναν κρατήρα 30 μέτρα βαθύ και 70 μέτρα μήκος. Μέσα στον κρατήρα καίγεται αέριο από το 1971, όταν μια γεώτρηση φυσικού αερίου απέτυχε.
Στο Ουζμπεκιστάν έκανε μερικούς καινούριους φίλους.
Ένας χασάπης στο Βιετνάμ περιμένει υπομονετικά τον Garfors να τραβήξει την φωτογραφία.
Φτάνοντας στον τελευταίο προορισμό, στην 198η χώρα.