Στην αναφορά πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο των χρημάτων που έλαβε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια αυτά. Αυτό περιμένουμε και δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς αυτό» τόνισε.
Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση διακυβεύει τις πρώτες επιτυχίες. «Ο ελληνικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να διολισθήσει και πάλι γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο», προειδοποιεί επιτακτικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσο το δυνατόν συντομότερα και να ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους προκειμένου να συντηρήσουν τα κρατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σημείο λείπει μια ξεκάθαρη δέσμευση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης υπάρχει «θεμελιώδης διαφορά» σχετικά με την οικονομικοπολιτική στρατηγική.
«Μια ονομαστική άφεση χρέους για την Ελλάδα θα ήταν οικονομικά ανέφικτη και πολιτικά αδύνατη», δηλώσει και τόνισε ότι «η ευρωζώνη δεν είναι ζώνη μεταβίβασης χρέους».Όπως ανάφερε ωστόσο, θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς μια ακόμη επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt στο πρωτοσέλιδό της επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, «απλά δεν ξέρουμε τι θέλουν οι Έλληνες». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ θέτει στις εσωτερικές της σελίδες το ερώτημα αν η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να σωθεί».
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «παρά τα δύο πακέτα βοήθειας ύψους σχεδόν 230 δισ. ευρώ, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει κακή….Το πρόβλημα είναι ότι τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν διοχετεύθηκαν σχεδόν καθόλου σε μέτρα εκσυγχρονισμού της χώρας, όπως επενδυτικά ή ερευνητικά προγράμματα… Αντ’ αυτού η Ελλάδα χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να εξοφλήσει παλιά χρέη απέναντι στους πιστωτές της, πιο συγκεκριμένα για να διασώσει ελληνικές τράπεζες και μόλις 1/10 της βοήθειας διοχετεύθηκε στον ελληνικό προϋπολογισμό», σημειώνει η Handelsblatt.
Πηγή: in.gr