Σε μία πρωτότυπη δράση για γυναίκες με καρκίνο μαστού, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προχωρεί το Κέντρο για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου, κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Ντίνος, πρόκειται για μία παράσταση στην οποία θα λάβουν μέρος γυναίκες, οι οποίες έχουν την εμπειρία της νόσου και επί της ουσίας θα ερμηνεύσουν τους ρόλους της ζωής τους.
«Η τεχνική του devised theater είναι η τεχνική που έχει επικρατήσει στη διεθνή ορολογία. Επινοητικό θέατρο θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά. Σε αυτό τον τύπου θεάτρου οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης συνεργάζονται και δημιουργούν ένα θεατρικό έργο από την αρχή, το οποίο βασίζεται στις βιωματικές εμπειρίες των «ηθοποιών».
Ποιες κυρίες μπορούν να συμμετέχουν στην παράσταση
Σύμφωνα με τον κύριο Ντίνο, δυνατότητα συμμετοχής έχουν κυρίες που έχουν νοσήσει ήδη ή βρίσκονται στη διαδικασία της θεραπείας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εμπειρία ψυχοθεραπείας: Ή να έχουν κάνει στο παρελθόν ή να είναι σε αυτή τη διαδικασία αυτό τον καιρό. «Ουσιαστικά αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κάνουν οι γυναίκες μέσα στη θεατρική ομάδα μία ψυχοθεραπεία. Μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει αυτή η θεατρική ομάδα σαν κάτι συμπληρωματικό στην ψυχοθεραπεία των γυναικών, να επεξεργαστούν συλλογικά μαζί με άλλες ασθενείς της θεατρικής ομάδας την εμπειρία τους, υπό την καθοδήγηση μίας σκηνοθέτιδας, «εμψυχώτριας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι η κυρία Γεωργία Μαυραγάνη».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή των ασθενών σε μία θεατρική παράσταση, σαν μια διαμεσολαβητική θεραπευτική δράση, χρησιμοποιείται σε πολλές ψυχικές ασθένειες, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε σωματική ασθένεια όπως ο καρκίνος.
Ο καρκίνος, αφορμή δημιουργίας
Μία γυναίκα που θα συμμετάσχει, θα μπορέσει να εντάξει αυτή την εμπειρία της μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο, δηλαδή θα έχει αυτή την άνεση και τη δυνατότητα να τη μοιραστεί με άλλες γυναίκες, τονίζει ο κ. Ντίνος. «Όχι όμως σε μία βάση απαραίτητα θεραπευτική, αλλά σε μία βάση περισσότερο δημιουργίας. Δηλαδή να δει έμπρακτα για πρώτη φορά ίσως στη ζωή της πώς μπορεί να μετατρέψει μία τραυματική εμπειρία, όπως είναι η ασθένεια του καρκίνου, σε μία δημιουργική κατάσταση. Έτσι ακριβώς προσεγγίζουμε και στο Κέντρο μας την ασθένεια αυτή. Θεωρούμε ότι κάθε ασθένεια δεν αποτελεί μία κατάληξη, ένα τέλος, αλλά μία πρόκληση για κάτι καινούργιο, για μία καινούργια κατάσταση στη ζωή του ανθρώπου, με νέες διαστάσεις».
Χορηγός της παράστασης το ΙΣΝ
Όπως μας εξηγεί ο κ. Ντίνος, οι πρόβες θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράσταση. «Ο χώρος ακόμα δεν έχει οριστεί. Η υποστήριξη της υλοποίησης θα γίνει σε συνεργασία με Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και με χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από αυτές τις παραστάσεις, από όσες τουλάχιστον θα είναι με χρηματικό αντίτιμο- γιατί δεν πρόκειται να είναι όλες-, θα πάνε στη λειτουργία των σκοπών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας».
Η διάρκεια της λειτουργίας της ομάδας είναι πέντε (5) μήνες από Φεβρουάριο μέχρι και Ιούνιο με τακτικές συναντήσεις που θα οριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Υπεύθυνη για το συντονισμό και τη λειτουργία της θεατρικής ομάδας είναι η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη.