Categories: ΚΛΠ

Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε φίλους και να τους κρατήσετε

Μία νέα έρευνα διαπίστωσε πως οι ναρκισσιστές ελκύουν τους άλλους με την πρώτη, αλλά είναι η συναισθηματική νοημοσύνη που βοηθάει στο να κρατήσει κανείς τους φίλους του μακροχρόνια.

Στοιχεία όπως η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να ελέγχει κανείς τα συναισθήματά του και να επενδύει στην σχέση οδηγούν σε καλύτερες φιλίες τελικά. Ο συγγραφέας της μελέτης σημειώνει:

«…ο πιο ευεργετικός συνδυασμός για μακροχρόνια αποδοχή είναι ο λίγος ναρκισσισμός μαζί με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Φαίνεται ότι ένα πιο ήσυχο εγώ που είναι λιγότερο απαιτητικό, με τις ικανότητες αντίληψης, κατανόησης, χρήσης και διαχείρισης συναισθημάτων, διασφαλίζουν καλύτερες σχέσεις μακροπρόθεσμα.»

Αλλά εκ πρώτης όψεως, οι ναρκισσιστές είναι τρομερά ελκυστικοί στους άλλους. Η αυτοπεποίθηση και η ικανότητα παρουσίασης του εαυτού τους τείνει να «τραβάει» τους ανθρώπους.

Φίλοι για πάντα

Για την μελέτη, οι πρωτοετείς φοιτητές με τις ναρκισσιστικές τάσεις τους μετρήθηκαν μαζί με την συναισθηματική νοημοσύνη τους. Τους ακολούθησαν πάνω από τρεις μήνες για να δουν πως η δημοφιλία τους ανεβοκατέβαινε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που τα πήγαν χειρότερα, σε όρους φιλίας, ήταν εκείνοι με χαμηλό ναρκισσισμό αλλά και χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτοί που είχαν υψηλά επίπεδα και στις δύο κατηγορίες -μία μικρή μειοψηφία- προσέλκυαν φίλους νωρίς και τους κρατούσαν.

Οι περισσότεροι είχαν ένα συνδυασμό μέσου επιπέδου και τα πήγαν ΟΚ όταν προσπαθούσαν να κάνουν φίλους. Μακροχρόνια όμως η συναισθηματική νοημοσύνη ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Ο συγγραφέας εξηγεί:

«Υπήρξε μία θετική επίδραση της συναισθηματικής νοημοσύνης όσο περνούσε ο καιρός, που υποδείκνυε ότι οι συναισθηματικές δεξιότητες χρειάζονται χρόνο για να αποκαλυφθούν… Συνεπώς, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι βρίσκουν περισσότερους φίλους με τον καιρό από ότι αυτοί με χαμηλότερο δείκτη.»

Πηγή: Spring και Sage

POPAGANDA