Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αρχίζει έρευνα για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου καθηλωμένου σε αναπηρική καρέκλα, ο οποίος σκοτώθηκε με σφαίρες στη Γάζα στη διάρκεια συγκρούσεων στις 15 Δεκεμβρίου.
Ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, 29 ετών, σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Είχε χάσει τα δύο πόδια του το 2008 στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε, ο στρατός υποστήριξε πως είναι «αδύνατο να προσδιορισθεί αν ο Αμπού Τουράγια επλήγη από τα μέσα καταστολής των ταραχών ή τι προκάλεσε τον θάνατό του».
Όμως «κανένα ηθικό ή επαγγελματικό λάθος δεν εντοπίσθηκε» και ο στρατός επέδειξε «αυτοσυγκράτηση στη χρήση ισχύος», σύμφωνα πάντα με τον στρατό.
Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υπουργό Υγείας στη λωρίδα της Γάζας, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια σκοτώθηκε με μια ισραηλινή σφαίρα στο κεφάλι.
«Για να εξετασθεί αυτή η υπόθεση, περιλαμβανομένων των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από οργανώσεις που επιχειρούν στη λωρίδα της Γάζας, ο στρατός αποφάσισε πως οι συνθήκες του θανάτου του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια θα εξετασθούν στο πλαίσιο στρατιωτικής έρευνας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Τα τελευταία χρόνια ο Τουράγια εικονιζόταν επανειλημμένα σε φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου να συμμετέχει σε διαδηλώσεις.
Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε την ημέρα του θανάτου του, εμφανίζεται να κρατάει μια παλαιστινιακή σημαία και να κάνει το σήμα της νίκης προς την κατεύθυνση ισραηλινών στρατιωτών από την άλλη πλευρά του συνόρου που χωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.
Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν είχε εκφράσει σοκ για τον θάνατό του και είχε ζητήσει να διεξαχθεί «μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα».
Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά την αναζωπύρωση της έντασης που προκάλεσε στις 6 Δεκεμβρίου η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.
Μετά την κατοχή και την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, το Ισραήλ ανακήρυξε ολόκληρη την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Ο ΟΗΕ ουδέποτε αναγνώρισε αυτή την προσάρτηση. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν να ιδρύσουν.