Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει την ανάγκη αφγανικής σταθερότητας

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi ολοκλήρωσε χθες την τριήμερη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση για επείγουσα και σταθερή υποστήριξη στον Αφγανικό λαό που παραμένει εντός της χώρας και στους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ακόμα και πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονταν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συρράξεων και παραμένουν στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 630.000 Αφγανών που ξεριζώθηκαν μέσα στο 2021.

«Αν οι δημόσιες υπηρεσίες και η οικονομία καταρρεύσουν, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες κακουχίες, αστάθεια και εκτοπισμό μέσα αλλά και έξω από τη χώρα», προειδοποίησε ο κ. Grandi.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει συνεπώς να συνεργαστεί με το Αφγανιστάν – και γρήγορα – ώστε να αποτρέψει μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που δεν θα έχει μόνο περιφερειακές αλλά και παγκόσμιες επιπτώσεις».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καμπούλ, ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε με την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν, καθώς και με κάποια από τα εκατοντάδες μέλη προσωπικού του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν παραμείνει στο πεδίο και συνεχίζουν τη δράση τους, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Μετά τις συναντήσεις με τους προσωρινούς Αφγανούς Υπουργούς, ο κ. Grandi δήλωσε: «Χαιρέτισα τη δέσμευσή τους για την παροχή ασφάλειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα. Αναγνώρισαν τις ανάγκες που υπάρχουν και ευχαρίστησαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη βοήθεια που παρέχουν στον αφγανικό λαό.»

«Συζητήσαμε επίσης άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως το να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενες γυναίκες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στην εργασία τους, τη σημασία της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, καθώς και την ασφάλεια και προστασία όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων».

«Παρότρυνα την προσωρινή κυβέρνηση να επαναλάβει τις πολύ σημαντικές αυτές δεσμεύσεις και δημόσια, καθώς και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν και στην πράξη», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ύπατος Αρμοστής επέβλεψε την άφιξη σε μια αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας στην Καμπούλ μιας πομπής από φορτηγά που κατέφτασαν από το Πακιστάν μέσω του συνοριακού περάσματος Torkham. Τα φορτηγά μετέφεραν χιλιάδες σκηνές και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες των εκτοπισμένων Αφγανών.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 300.000 εκτοπισμένους Αφγανούς στο εσωτερικό της χώρας αυτή τη χρονιά μέσα από βασικά είδη πρώτης ανάγκης και οικονομική στήριξη. Επίσης, ενισχύει με γοργό ρυθμό τη δράση της προκειμένου να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους εν όψει της επικείμενης έλευσης του χειμώνα.

Στο Mazar-e-Sharif, στο βόρειο Αφγανιστάν, ο κ. Grandi εγκαινίασε επίσης ένα εργαστήρι παρασκευής χαλιών που απασχολεί 45 άτομα προσωπικό, τα οποία στηρίζουν εκατοντάδες μέλη των οικογενειών τους.

Ενώ μέχρι στιγμής η παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν έχει οδηγήσει σε μεγάλη έξοδο προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στους δωρητές να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς τα εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται ήδη στο Πακιστάν και το Ιράν, καθώς και προς όσους μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν διεθνή προστασία στο μέλλον.

«Το Πακιστάν και το Ιράν έχουν φιλοξενήσει γενναιόδωρα Αφγανούς πρόσφυγες εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να παρέχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή υποστήριξη στους πρόσφυγες αυτούς και στις κοινότητες υποδοχής τους. Να ενισχύσει, επίσης, την επανεγκατάσταση Αφγανών που βρίσκονται ήδη στις χώρες αυτές», τόνισε ο κ. Grandi.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετέβη αμέσως μετά στο Πακιστάν όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να επανεξετάσουν την προσφυγική ανταπόκριση στη χώρα.

Πηγή: AP NEWS, UNHCR

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα