Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΕΟΔΥ αλλάζει το σύστημα καταγραφής νεκρών από Covid-19

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της υγειονομικής κρίσης από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής των στοιχείων στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ώστε να αποτυπώνεται το ποσοστό των νεκρών, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων, με αποτέλεσμα να εγείρονται υποψίες για πολιτικές σκοπιμότητες. 

Όπως ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Μάλιστα, υποστηρίχτηκε ότι γι’ αυτό το λόγο παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.

«Αποτελεσματικό» το μοντέλο στα σχολεία

Ακόμα, ισχυρίστηκαν ότι το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς όπως προκύπτει, η πιο έγκαιρη διάγνωση γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις, σύμφωνα πάντα με τους δύο επιστήμονες.

Επίσης, ο κ. Ζαούτης δήλωσε πως η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από Covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA