Τουλάχιστον 32 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που έγιναν την Κυριακή σε περιοχή του Νοτίου Σουδάν που μαστίζεται από επεισόδια διακοινοτικής βίας, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
Οι αιματηρές αυτές επιθέσεις σε δύο χωριά που βρίσκονται στην περιοχή Μπαϊντίτ, στην ανατολική πολιτεία Τζονγκλέι, έγιναν από οπλισμένους νέους αντίπαλης φυλής, οι οποίοι άνοιξαν πυρ και πυρπόλησαν σπίτια, προκαλώντας την φυγή των κατοίκων.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 3 παιδιά, τα οποία πνίγηκαν σε ποτάμι καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν, διευκρίνισε η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Unmiss) σε ανακοίνωσή της.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν επίσης, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη αρκετών άλλων.
“Η Unmiss καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε επίθεση κατά αμάχων και καλεί ομάδες και άτομα να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθούν νέες κλιμακώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τους ευάλωτους ανθρώπους”, υπογράμμισε.
“Η Αποστολή καλεί επίσης τις αρχές να διεξαγάγουν γρήγορα έρευνες και οι δράστες να λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε.
Η αποστολή διατήρησης της ειρήνης στην χώρα αναπτύχθηκε για έναν χρόνο το 2011, όταν το Νότιο Σουδάν εξασφάλισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, αλλά στη συνέχεια η θητεία της παρατάθηκε πολλές φορές καθώς η χώρα βυθιζόταν σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και σε επεισόδια διακοινοτικής βίας.
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι έπεσαν θύματα βιασμού και απήχθησαν στην πολιτεία Τζονγκλέι μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2020 σε ένοπλες επιδρομές εθνοτικών πολιτοφυλακών.
Έρευνα του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα βίαια επεισόδια κατά τα οποία πολιτοφυλακές κατέστρεψαν χωριά με συντονισμένες επιθέσεις τους με ματσέτες, πολυβόλα και ορισμένες φορές εκτοξευτήρες ρουκετών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν Νίκολας Χέισαμ δήλωσε τον Δεκέμβριο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο αριθμός των αμάχων που έπεσαν θύματα βίας σε τοπικό επίπεδο μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο η χώρα παραμένει σε κατάσταση βαθιάς αστάθειας και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τον εμφύλιο πόλεμο δεν έχει επιτύχει να ξεριζώσει την ένοπλη βία ούτε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Ο πρόεδρος Σάλβα Κιίρ και ο ιστορικός εχθρός του, ο Ρικ Μασάρ, σχημάτισαν κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από χρόνια μαχών μεταξύ των υποστηρικτών τους, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 400.000 άνθρωποι.
Πολλές διατάξεις, που περιλαμβάνονται στην ειρηνευτική συμφωνία του 2018, παραμένουν ανεφάρμοστες. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πολύ αργή αυτή πρόοδος απειλεί την βιωσιμότητα της εν λόγω συμφωνίας.