Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton

Ο Βρετανοκαναδός John Hopfield (Τζον Χόπφιλντ) και ο Αμερικανός Geoffrey Hinton (Τζέφρεϊ Χίντον) τιμώνται με το Νόμπελ Φυσικής 2024 για τις ανακαλύψεις που έδωσαν την δυνατότητα της μηχανικής εκμάθησης που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο των νευρωνικών δικτύων, ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου.

«Οι δύο βραβευθέντες με το φετινό Νόμπελ Φυσικής χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της Φυσικής για να αναπτύξουν μεθόδους που βρίσκονται στην βάση των σημερινών ισχυρών συστημάτων αυτόματης εκμάθησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής του βραβείου.

Ο Τζον Χόπφιλντ, 91 ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, και ο Τζέφρεϊ Χίντον, 76 ετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, βραβεύθηκαν «για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους που επιτρέπουν την αυτόματη εκμάθηση χάρις στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα».

Εργάζονται επί του θέματος αυτού από την δεκαετία του 1980.

Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα λειτουργούν με τρόπο εμπνευσμένο από τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

«Οι βραβευθέντες του 2024 χρησιμοποίησαν τις θεμελιώδεις έννοιες της στατιστικής Φυσικής για να συλλάβουν τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που λειτουργούν σαν συνδυαστικές μνήμες και βρίσκουν πρότυπα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Ελεν Μουνς, πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ Φυσικής.

Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της έρευνας σε ποικίλους τομείς, από την Φυσική των Σωματιδίων και την Επιστήμη των Υλικών μέχρι την Αστροφυσική. Αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής μας ζωής, διευκρίνισε.

«Είμαι άναυδος…Δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε», ήταν η πρώτη αντίδραση του Τζέφρεϊ Χίντον κατά την συνομιλία του με την επιτροπή.

Παναγιώτης Μπάρας

Share
Published by
Παναγιώτης Μπάρας