Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος του κράτους η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τι σημαίνει αυτό;

Μετά τη ψήφισή του από τη Βουλή, έγινε νόμος του κράτους η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Το νομοσχέδιο κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, καθώς το υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.

«Παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Το νομοσχέδιο επικυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ή Σύμβαση Κωνσταντινούπολης.

«Απέναντι στον άγραφο νόμο της σιωπής, απέναντι στη βία, πρέπει η ελληνική Βουλή, αυτήν την κραυγή να την νομοθετήσει. Αυτή είναι η αντίστιξη, αυτό γίνεται σήμερα. Με την σημερινή συζήτηση που έχει και την ευρεία πλειοψηφία, διαμορφώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο και θέτει ευθύτατα το ζήτημα της βίας στο τραπέζι, δίνοντας έτσι πολλές δυνατότητες σε όποιον ή όποια συνειδητοποιεί μια κατάσταση, να μπορέσει να επικαλεστεί».

Με αυτή την αναφορά, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκλεισε τη σύντομη παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Tο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, θα είναι για την ισότητα και για την θεσμική κατοχύρωση των δικτύων δομών, ενώ τόνισε ότι τώρα «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες, έτσι ώστε μετά την έξοδο από τη κρίση, να μην βγει μια κοινωνία συντηρητική, φοβισμένη, πατερναλιστική και υποκριτική».

Ακόμα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως πολύ «ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει ένας πολύ καλός προγραμματισμός στην γενική γραμματεία Ισότητας Φύλων, που τρέχει 61 δομές για τη φύλαξη και τη φιλοξενία» ενώ έδωσε έμφαση στη γραμμή SOS που υπάρχει, και στην οποία όπως είπε, 6000 περιπτώσεις βρήκαν το θάρρος να βγουν από την σιωπή και να απευθυνθούν ζητώντας βοήθεια.

Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εισάγονται ρυθμίσεις:

– Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),

– Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).

– Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

– Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

– Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

– Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.

– Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

POPAGANDA