Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Φίλης: Η διαπραγμάτευση γίνεται σε εκβιαστικό κλίμα

Τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την έκβαση της τελικής διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους θεσμούς αλλά και την ελληνική πρόταση προς αυτούς κατέθεσαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια θα έλεγα και το εννοώ τώρα τελική φάση. Ή θα υπάρχει συμφωνία ή δεν θα υπάρχει σήμερα. Το λένε και οι απ’ έξω, η αξίωση να επαναφέρουν εξοντωτικά μέτρα δείχνει ότι κορυφώνονται εκβιασμοί και πιέσεις σε βάρος Ελλάδας», είπε ο κ. Φίλης, για να προσθέσει: «αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση είναι εκβιαστική» και πως η σκληρή χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση «δεν υποχωρεί σε τέτοια ζητήματα» και εννοεί ότι «οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να περιλαμβάνει κατεδάφιση όσων κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στη χώρα μας και την βύθιση της χώρας σε περαιτέρω ύφεση και κρίση».

«Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω συζήτηση στα δημοσιονομικά, αυτό που υπάρχει ως εκκρεμότητα είναι το θέμα της χρηματοδότησης οικονομίας είτε για να ξεπληρωθούν οι δόσεις των δανείων είτε για να ενισχυθεί μια πορεία σταδιακής εξόδου από την ύφεση και ανάπτυξης και το χρέος που είναι κομβικό θέμα», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της κατάργησης της έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» τονίζοντας πως «έχουμε κάνει προτάσεις ισοδύναμων στο θέμα αυτό», ενώ για την εστίαση και την επιμονή των δανειστών για ΦΠΑ 23% είπε πως αναγνωρίζει «πόσο λεπτό» θέμα είναι, καθώς «μιλάμε για μεγάλο κομμάτι ελληνικής οικονομίας, που συμμετέχουν πολλοί νέοι, εμπλέκεται και ο τουρισμός».

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση αντιπαραβάλει το θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης και πως «καμιά συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει αν σε αυτά τα επίμαχα σημεία οι δανειστές δεν απαντήσουν τι λένε».

Στο επιχείρημα των δανειστών ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι υφεσιακό απάντησε πως «όταν μιλάμε για ύφεση αυτοί που επέβαλλαν στη χώρα μας ύφεση και ανεργία 1,5 εκατομμύριο τι εννοούν, εννοούν ότι πληρώνουν και αυτοί που έχουν» ενώ οι πιστωτές είπε έχουν το δικό τους μοντέλο, αυτό της κατεδάφισης αυτών των μέτρων, «δηλαδή της λογικής φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών».

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης για την φορολόγηση επιχειρήσεων, «έχουμε αντίληψη ενίσχυσης επιχειρηματικής δράσης αλλά σε ένα πλαίσιο μέσα, δεν λέμε να πληρώνουν επί του τζίρου αλλά επί των κερδών».

Για τη δήλωσή του σχετικά με τα μακαρόνια σημείωσε ότι απάντησε στη στημένη προπαγάνδα των καναλιών, ότι «από την αύξηση κατά 8 λεπτά στο πακέτο τα μακαρόνια, θα επιβαρυνθεί το λαϊκό εισόδημα κατά 800 ευρώ το χρόνο».

«Είναι προφανές ψέμα ή κακός υπολογισμός και είπα βεβαίως υπάρχει επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, τι τάξης θα δούμε όταν δούμε το λογαριασμό», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι για να μείνει το 13% ΦΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς.

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αριστερό μνημόνιο» του κ. Τσίπρα το οποίο όμως όπως είπε αναρωτιέται εάν πραγματικά λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασθενέστερων της ελληνικής κοινωνίας.

«Το λέω γιατί δεν υπάρχει τίποτα για τους ανέργους, τίποτα για τους νέους, για αυτούς που πραγματικά έχουν υποστεί τα δεινά της κρίσης», σημείωσε.

Τόνισε ότι η πρόταση της Αθήνας έχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο. «Επί της ουσίας λέει ότι θα εισπράξω όλο το δημοσιονομικό κενό από φόρους, δεν θα εστιαστώ καθόλου στη μείωση των δαπανών, δεν θα ψάξω να βρω εστίες σπατάλης μέσα στο κράτος, πρέπει να φορολογήσουμε ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει, ό,τι περπατάει», ανέφερε.

Εκτίμησε ότι και συμφωνία να υπάρξει με αυτή την πολιτική, «θα δώσει μικρή ανακούφιση, παράταση χρόνου πλην όμως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα ανταγωνισμού, την ανάγκη για πραγματική απελευθέρωση, για πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, την πρόσκληση επενδύσεων, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αυτή η συμφωνία δεν την υπηρετεί ούτε κατ’ ελάχιστον, άρα αυτή η συμφωνία και να ψηφιστεί, λύση στο πρόβλημα της χώρας δεν θα δοθεί».

 Όσον αφορά στη στάση της ΝΔ στην πιθανή ψηφοφορία, υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία εδώ που φθάσαμε είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία, αλλά δεν είναι όλες οι συμφωνίες το ίδιο», ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει δυσάρεστος στο εσωτερικό του κόμματός του, «εμείς εδώ είμαστε να στηρίξουμε, προφανώς με άλλη πολιτική που θα είναι κοινωνικά δίκαιη».

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος