Υποκύπτοντας στις πιέσεις που δεχόταν εδώ και χρόνια από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, το θεματικό πάρκο SeaWorld ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά το πρόγραμμα αναπαραγωγής φαλαινών όρκα σε αιχμαλωσία.
Οι επισκέπτες των πάρκων αυτών θα συνεχίσουν πάντως να παρακολουθούν τα “σόου” αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών μέχρι να εκλείψει η σημερινή γενιά που φιλοξενούνται σ’ αυτά.
“Οι όρκες που διαθέτουμε σήμερα θα είναι οι τελευταίες του SeaWorld”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία η οποία φιλοξενεί επτά κήτη στο Ορλάντο της Φλόριντας, πέντε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και έντεκα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Οι φάλαινες αυτές είναι ηλικίας 1-51 ετών και μία από τις θηλυκές αυτήν την περίοδο εγκυμονεί. Αποτελούν μια από τις σημαντικότερες ατραξιόν των πάρκων, όμως πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ασκούν έντονη κριτική στην εταιρεία επειδή τα κήτη ζουν σε πολύ μικρές δεξαμενές, δεν τρέφονται σωστά και συμμετέχουν σε επιδείξεις για τη διασκέδαση του κοινού.
“Εδώ και 40 χρόνια δεν παίρνουμε πλέον όρκες από το φυσικό περιβάλλον τους. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και να σταματήσουμε την αναπαραγωγή τους, αρχής γενομένης από σήμερα”, εξήγησε η εταιρεία.
Η SeaWorld έχει υποσχεθεί ότι θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος πενταετίας για τη διάσωση των θαλάσσιων θηλαστικών και για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, σε συνεργασία με την φιλοζωική εταιρεία The Humane Society των ΗΠΑ. Η οργάνωση αυτή, καθώς η Peta (Άνθρωποι για την Ηθική Αντιμετώπιση των Ζώων) χαιρέτισαν την απόφαση της SeaWorld.
Από τον επόμενο χρόνο στο Σαν Ντιέγκο και από το 2019 στα πάρκα της Φλόριντας και του Τέξας, οι φάλαινες θα παρουσιάζονται στο κοινό με “έναν νέο, φυσικό τρόπο” και θα σταματήσουν τις “παραστάσεις” τους.
Το 2010 μια φάλαινα, η Τίλικαμ, σκότωσε την εκπαιδεύτριά της κατά τη διάρκεια παράστασης στο Ορλάντο. Το κήτος ζει ακόμη στο πάρκο αλλά είναι πλέον πολύ άρρωστο, καθώς προσβλήθηκε από μια βακτηριακή λοίμωξη. Το 2013 το ντοκιμαντέρ Blackfish (“Μαύρο Κήτος”) που περιέγραφε την αιχμαλωσία και τις συνθήκες διαβίωσης της Τίλικαμ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της SeaWorld που κατήγγειλε ότι η ταινία βασίστηκε στις απόψεις “ακτιβιστών για δικαιώματα των ζώων που περνιούνται για επιστήμονες”. (ΑΠΕ)