Γερμανικό «μοντέλο» ελέγχων ρίχνει στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στην κορυφή της ελεγκτικής «λίστας» βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, αλλά και οι τράπεζες.
Το «μπαράζ» ελέγχων που ξεκινά περιλαμβάνει εντός των επόμενων πέντε μηνών την ολοκλήρωση αυτών για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη από το παρελθόν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες για επιχειρήσεις ή πρόσωπα που σχετίζονται με την πολιτική τώρα ή στο παρελθόν και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το περίγραμμα του νέου επιχειρησιακού σχεδίου του ελεγκτικού μηχανισμού παρουσίασε, μεταξύ άλλων, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά την ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι από το νέο πλέγμα φορο-ελέγχων δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς, ενώ κεντρικός στόχος θα είναι η μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή.
Για την επιτυχία του εγχειρήματος επεσήμανε μάλιστα ότι θα υιοθετηθούν ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να υπάρξουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρότυπό μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο στη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη, στην επόμενη και στη διαπλεκόμενη».
Ετσι, με βάση το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονείται, από τις αρχές του 2016 ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε:
1. Επιχειρήσεις προμηθευτών του Δημοσίου
2. Τεχνικές εταιρείες
3. Πολυεθνικούς ομίλους
4. Τραπεζικούς ομίλους
5. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
6. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιδιωτικών οδών, γεφυρών κ.λπ.
7. Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής
8. Λίστες εμβασμάτων της περιόδου 2009-2011, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία περίπου 20.000 φορολογουμένων που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία
9. Λίστα Λαγκάρντ, η οποία παραγράφεται τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην παραγραφεί
10. Λίστα με τις περίπου 2.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για την ιδιοκτησία ακινήτων, κυρίως πολυτελών και μεγάλης αξίας.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τρεις τρόπους:
1. Με κίνητρα, πρώτα απ’ όλα στον πολίτη (φορολογικά, κληρώσεις, επιστροφές από τράπεζες και επιχειρήσεις)
2. Με κίνητρα στην επιχείρηση (φορολογικά, διαδικαστικά απλοποίησης)
3. Με αλλαγή νοοτροπίας τόσο στην εφορία όσο και στην τράπεζα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά κίνητρα που πρόκειται να δοθούν στις επιχειρήσεις θα αφορά το ακατάσχετο των ποσών που εισπράττουν κατά τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, είτε από την εφορία είτε από την τράπεζα.
Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε επίσης ότι σύντομα θα λυθεί και το θέμα με τις αδήλωτες καταθέσεις μέσω της νομικής τακτοποίησης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα και το εξωτερικό. Ουσιαστικά θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν διότι μετά με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει η χώρα και με βάση το περιουσιολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αποκάλυψης και φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων.