Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 25 Απριλίου

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Μακεδονικό, καθώς «κλείδωσε» και νέο «ραντεβού» των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη.

Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου στη Βιέννη, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.

Η είδηση της νέας συνάντησης ήρθε την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες πως το Σκοπιανό είχε αρχίσει να «κολλάει», καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η αρχική αισιοδοξία αλλά και η διάθεση της Αθήνας να εκπέμψει ένα μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας σε ΕΕ και ΗΠΑ αντικαταστάθηκε πλέον από τον ρεαλισμό.

Οι διαφορές με τη γειτονική χώρα είναι σοβαρές και αφορούν πρωτίστως την άρνησή της να δεχθεί την εφαρμογή της νέας ονομασίας έναντι όλων, τόσο δηλαδή στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η – για πρώτη φορά – ανοιχτή δημόσια παραδοχή του Νίκου Κοτζιά, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αλλά και η κατηγορηματική του τοποθέτηση πως χωρίς συνταγματικές αλλαγές και εφαρμογή του erga omnes δεν θα υπάρξει συμφωνία, αποτυπώνει το «σκάλωμα» της διαπραγμάτευσης, όσο κι αν ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιμένει στο ότι υπάρχει χρόνος για τη λύση.

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος