Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ν.Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί έως τις 28 Φεβρουαρίου για την Π.Ε Αττικής

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η απόφαση για τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Αυτά τα δύο δεδομένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «μας θέτουν σε επιφυλακή».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς, «σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά», ενώ προσέθεσε ότι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό, επελέγη η τακτική επισκόπηση και η ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

«Γιατί μπορεί η χώρα μας να αντιστέκεται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, γνωρίζουμε, όμως, όλοι πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη επιδημιολογική εικόνα. Στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Γι’ αυτό και προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να προλάβουμε τον κίνδυνο. Γιατί η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο του συναγερμού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα λοιπόν από αύριο στις 6 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής ισχύουν τα εξής:

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

-Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, έναν τέτοιο μέτρο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής».

«Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας, όμως, πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ συνέστησε οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

– Μετακίνηση από και προς την εργασία

– για σοβαρούς λόγους υγείας

– προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

– για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

– για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

– για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από τη λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

– επίσης για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Σχετικά τώρα με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Ένας συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

– Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

– Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

– Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα άτομα.

Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι πέρα από τα μέτρα, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εφαρμογή τους, όπου στο πλαίσιο αυτό καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία μεριμνά για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων μαζί με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα, όσο πιο πιστά εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι στο δίμηνο που ακολουθεί «η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού». «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως, όπως είπε κι ο πρωθυπουργός είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία», υπογράμμισε.

«Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από την πολύμηνη προσπάθεια. Όμως πλέον, με το πρόγραμμα εμβολιασμού να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ορατό το φως στο τέλος της διαδρομής. Όπως το τέλος κάθε μαραθωνίου το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο και το πιο απαιτητικό. Αλλά, ο κοινός μας στόχος είναι ένας: να φτάσουμε υγιείς στο τέλος της δύσκολης αυτής συγκυρίας. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να προστατεύουμε εμάς και τους αγαπημένους μας, όπως κάνουμε όλους αυτούς τους μήνες», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA