Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι κατάσκοποι!» – Βραβευμένος Νορβηγός φωτογράφος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για κατασκοπεία

Την Πέμπτη 17/3 συνελήφθη στη Μυτιλήνη ο βραβευμένος 76χρονος Νορβηγός φωτογράφος, Knut Bry, κατηγορούμενος για «κατασκοπεία» επειδή φωτογράφιζε πλοία του Λιμενικού και του Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο Bry ήρθε πρώτη φορά στο νησί ως συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Άγκντερ για τα θερινά μαθήματα που έκανε στο Μετόχι της Μονής Λειμώνος, δραστηριοποιείται εθελοντικά σε δράσεις αλληλεγγύης προσφύγων και είναι δημιουργός τριών πολυτελών λευκωμάτων για τη Λέσβο που τη διαφημίζουν παγκοσμίως.

Η σύλληψη του έγινε μεγάλο θέμα στη Νορβηγία και πολλά ειδησεογραφικά μέσα μας εκθέτουν για μια ακόμη φορά διεθνώς. Ο Μιχάλης Μπάκας, Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Είναι παράλογο να διώκεται ένας άνθρωπος για κατασκοπεία επειδή φωτογράφιζε το λιμάνι της Μυτιλήνης, μέρα μεσημέρι, και στις φωτογραφίες εμφανίζονται σκάφη του πολεμικού Ναυτικού ή του Λιμενικού. Αυτό είναι κάτι που κάνουν εκατοντάδες Μυτιληνιοί κάθε ημέρα στο υπέροχο λιμάνι μας και χιλιάδες ξένοι τουρίστες, χωρίς να ξέρουν ότι είναι παράνομο καθώς δεν υπάρχει καμία πινακίδα απαγόρευσης φωτογράφισης και κανείς δεν ξέρει ότι θεωρείται στρατιωτικός λιμένας το κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Φωτογραφίες με πολεμικά σκάφη από το λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκονται παντού από τη Google μέχρι και την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μυτιλήνης. Καθώς είμαι και εγώ φωτογράφος και κάθε μέρα σχεδόν φωτογραφίζω το λιμάνι, πριν κάποια χρόνια είχα απειληθεί και εγώ για σύλληψη από στέλεχος του Λιμενικού για τον ίδιο λόγο, αλλά ευτυχώς επικράτησε η λογική. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σύλληψη αυτή ήταν μια ατυχής στιγμή και δεν εντάσσεται στο κυνήγι μαγισσών και στην προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να δείξουν σύνεση και εάν θέλουν να μην φωτογραφίζουμε πολεμικά σκάφη να τα πάρουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης και να αναζητήσουν έναν ασφαλή και κατάλληλο ναύσταθμο. Μέχρι τότε αναγκαστικά θα είμαστε όλοι κατάσκοποι!!».

-Τομέας Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

POPAGANDA