Categories: ΥΓΕΙΑ

Οι μισογύνηδες πάσχουν από ψυχικές ασθένειες

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υιοθέτησης «αρσενικών» κανόνων και ψυχικής υγείας; Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Counselling Psychology, ναι!

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα συγκέντρωσαν στοιχεία από 78 προηγούμενες μελέτες για τους άντρες, την ψυχική υγεία και τις αντιλήψεις για την αρρενωπότητα. Με πληροφορίες από 19.453 συμμετέχοντες, ο Τζόελ Γουόνγκ και η ομάδα του ανέλυσε τα στοιχεία λαμβάνοντας υπόψιν 11 διαστάσεις από νόρμες αρρενωπότητας:

Κυριαρχία-Γοητεία-Συναισθηματικός έλεγχος-Επίπεδο ομοφοβίας-Ανάληψη κινδύνων -Επιθυμία για απόκτηση κύρους-Γυναικάς-Βιαιότητα-Εξουσία πάνω στις γυναίκες-Προτεραιότητα στην δουλειά-Αυτοδυναμία

Οι άνδρες που συμπεριφέρονται σαν αχαλίνωτοι playboy, ή αισθάνονται πανίσχυροι απέναντι στις γυναίκες, είναι πιθανότερο να πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν επιδεικνύουν τέτοια σεξιστική συμπεριφορά.

Η σεξιστική συμπεριφορά σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως, για παράδειγμα, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών.

«Ορισμένα από αυτά τα σεξιστικά ανδρικά πρότυπα, όπως το να είναι κανείς playboy ή να εξουσιάζει τις γυναίκες δεν συνιστούν απλώς κοινωνική αδικία αλλά είναι επίσης δυνητικά βλαβερά για την ψυχική υγεία», σημείωσε ο Τζόελ Γουόνγκ, καθηγητής συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Τα χαρακτηριστικά που συνδέονται περισσότερο με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η συμπεριφορά του playboy ή η σεξουαλική ασυδοσία, η εξουσία επί των γυναικών και η αυτάρκεια. «Οι άνδρες που έχουν πρόβλημα να ζητήσουν οδηγίες όταν χάνονται, είναι ένα κλασικό παράδειγμα», εξήγησε ο Γουόνγκ.

Παράλληλα, οι άνδρες που προβάλλουν τέτοια συμπεριφορά είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για τα προβλήματά τους.

 

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης