Categories: ΥΓΕΙΑ

Μήπως δεν πλένετε τα ρούχα σας στη σωστή θερμοκρασία;

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες, που χρησιμοποιούν τα πλυντήρια εξοικονόμησης ενέργειας, ενδέχεται να μη σκοτώνουν όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ότι ο ρόλος των πλυντηρίων είναι να καθαρίζουν, δεν τα καθιστά απαραίτητα ελεύθερα βακτηρίων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «Applied and Environmental Microbiology» και περιγράφει ένα περιστατικό που παρατηρήθηκε σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, το βακτήριο Klebsiella oxytoca (Κλεμπσιέλλα οξυπαραγωγός) μεταδόθηκε σε νεογνά στη μονάδα εντατικής θεραπείας γερμανικού νοσοκομείου. Η μετάδοση αυτή ανεστάλη μόνο όταν απομακρύνθηκε το πλυντήριο ρούχων που χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο.

Η Ρικάρντα Μ. Σμιχάουζεν, βασική συντάκτρια της έρευνας, εξηγεί ότι αυτό που συνέβη είναι πάρα πολύ σπάνιο, δεδομένου ότι συνήθως τα νοσοκομεία δεν χρησιμοποιούν οικιακούς τύπους πλυντηρίων και τα επαγγελματικά πλυντήριά τους πλένουν σε πολύ υψηλές θερμοκασίες, ακολουθώντας τις γερμανικές κατευθυντήριες γραμμές υγιεινής για τα νοσοκομεία.

Τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες νερού που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια οικιακής χρήσης μειώνονται, προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια., σε κάτω από 60 βαθμούς Κελσίου καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο Μάρτιν Έξνερ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγιεινή και τη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, δήλωσε: «Υπάρχουν ηλικιωμένοι που έχουν ανοιχτές πληγές που χρήζουν φροντίδας ή καθετήρες στην ουροδόχο κύστη, αλλά και νεότεροι άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με λοιμώξεις ή μολύνσεις. Πρόκειται για άτομα που μπορούν να λάβουν τη φροντίδα αυτή στο σπίτι, επομένως, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις οι πλύσεις σε υψηλότερες θερμοκρασίες είναι απαραίτητες, ακριβώς όπως και η χρήση απολυμαντικών, ακόμα και σε οικιακά πλυντήρια».

Παρατηρήθηκε ότι τα νεογνά στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) αυτού του νοσοκομείου είχαν προσβληθεί από το βακτήριο K. oxytoca από την επαφή τους με κάλτσες ή πλεκτά που είχαν πλυθεί στα πλυντήρια του νοσοκομείου και χρησιμοποιούνταν για να μένουν τα νεογνά ζεστά όσο βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αλλαγή στον τρόπο και τη θερμοκρασία πλυσίματος μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο νερό του πλυντηρίου, οι οποίοι ενδέχεται να μολύνουν τα ρούχα.

Παράλληλα, μέσω διαγνωστικών εξετάσεων, φάνηκε ότι το βακτήριο K. oxytoca ήταν παρόν, αλλά δεν είχε μολύνει τα βρέφη, αυτό σημαίνει ότι είτε αυτό το βακτήριο δεν είχε διαπεράσει στους ιστούς είτε ο οργανισμός των βρεφών το αντιμετώπιζε με επιτυχία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο μέσος άνθρωπος, πάντως, δε χρειάζεται να ανησυχεί για τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο νερό του πλυντηρίου.

Ο δρ Άμες Αντάλγια, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, τονίζει ότι τα περισσότερα απ’ αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή