Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δολοφόνος του μεξικανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές

Ο φερόμενος ως δολοφόνος του μεξικανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές -ειδικευμένου στο ρεπορτάζ για τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου επί σειρά ετών- συνελήφθη, γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού Αλφόνσο Ναβαρέτε.

«Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη ζωή του την περασμένη χρονιά στη Σιναλόα», ανέφερε ο Ναβαρέτε μέσω Twitter.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη, που έκαναν από κοινού αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Ο γνωστός στη χώρα του δημοσιογράφος, ηλικίας 50 ετών, δολοφονήθηκε τη 15η Μαΐου 2017, μέρα μεσημέρι, κοντά στο γραφείο του, στην γενέτειρα πόλη του, την Κουλιακάν (βορειοδυτικό Μεξικό), στην πολιτεία Σιναλόα, τότε ακόμη φέουδο των ανθρώπων του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

Ο Βαλδές συνεργάστηκε για μια δεκαετία για το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας La Jornada και ιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce.

Είχε καλύψει εκτενώς τον πόλεμο για τη διαδοχή στο καρτέλ Σιναλόα μετά την έκδοση, τον Ιανουάριο του 2017, του «Τσάπο» από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Η συνεισφορά του στη δημοσιογραφική έρευνα όσον αφορά τα φαινόμενα της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος είχε τιμηθεί από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) το 2011 στη Νέα Υόρκη.

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα δολοφόνων στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Το 2017, δολοφονήθηκαν 12 δημοσιογράφοι στη χώρα, κατά την οργάνωση Artículo 19.

Στα τέλη του Μαρτίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός ετήσιου βραβείου δημοσιογραφίας στο Μεξικό, στη μνήμη της Μιροσλάβας Μπριτς και του Χαβιέρ Βαλδές, που δολοφονήθηκαν το 2017.

Το βραβείο Μπριτς-Βαλδές αποσκοπεί στο να τιμάται «η σταδιοδρομία μεξικανών δημοσιογράφων που διακρίνονται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά στο Μεξικό την 3η Μαΐου, Ημέρα Ελευθεροτυπίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA