Όταν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επισκέφτηκε το Λευκό Οίκο τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δεσμευτεί στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι η χώρα του, που είχε δεχτεί έναν κρατούμενο από το Γκουαντάναμο, το προηγούμενο καλοκαίρι, θα δεχόταν έναν ακόμη. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Ρέντσι παραιτήθηκε, σχολιάζει η εφημερίδα «The New York Times».
Μία ημέρα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από το διάδοχό του Πάολο Τζεντιλόνι (14 Δεκεμβρίου) ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί. Παράλληλα, τον παρότρυνε να τηρήσει την υπόσχεση του προκατόχου του, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος έχει γνώση των διαβουλεύσεων. Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας συμφώνησε προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, αλλά και να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία.
Η προσπάθεια αυτή, ήταν στο πλαίσιο γενικότερης κινητοποίησης της αμερικανικής διπλωματίας σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταγωγή όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού κρατουμένων από τους 22 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια για τη μεταγωγή τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, το αμερικανικό Πεντάγωνο πρέπει να ειδοποιήσει το Κογκρέσο 30 ημέρες πριν από τη μεταγωγή. Έτσι, η διαθέσιμη χρονική προθεσμία για την αμερικανική κυβέρνηση έληξε χθες.
Μέχρι χθες το βράδυ, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε συμφωνήσει να ενημερώσει το Κογκρέσο για την πρόθεση μεταγωγής 17 ή 18 από το σύνολο των 59 κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. Οι κρατούμενοι αυτοί θα μεταχθούν στην Ιταλία, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα έχουν παραμείνει 41 ή 42 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, υπό τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εξαγγείλει ότι θα διατηρήσει τη φυλακή και «θα τη γεμίσει με πολλά κακά παιδιά», σχολιάζει η εφημερίδα The New York Times.