«Κατά τις χθεσινές συναντήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, επιβεβαιώθηκε ότι το eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αποτελεί το ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο του 2017», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, «ο οποίος ανέδειξε την θετική πρόοδο που έχει συντελεστεί, τόνισε ότι οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για το ζήτημα του χρέους, είπε ότι, εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους. Τέλος επιβεβαίωσε, ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,5% έως 3% το 2017, συντασσόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης, ότι και τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επανεκτιμούν την πορεία της ανάπτυξης της χώρας για το 2016, με θετικότερους ρυθμούς για τον τρίτο τρίμηνο.
Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στο χθεσινό EuroWorking Group, καταγράφηκε η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, εντοπίστηκαν όμως και οι γνωστές διαφορές, στα ζητήματα των ενεργειακών των δημοσιονομικών και των εργασιακών.
«Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας, στο eurogroup της 5ης Δεκέμβρη και για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια και έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους όλων των πλευρών, ώστε και τυπικά να κλείσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε.
«Θυμίζω εξάλλου, τη χθεσινή δήλωση του κ. Ντράγκι, ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, να βρεθεί μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί το momentum για την απομείωση του.
Όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν, ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά και το ίδιο ισχύει και για μια λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι εάν το ΔΝΤ εκτιμά, συμφωνώντας όπως είπε, με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά θα πρέπει αντίθετα να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο παρά τις δυσκολίες.
«Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό και επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι ο πρωθυπουργός, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει επικήδειο στην δημόσια λαϊκή συγκέντρωση που θα γίνει προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο, στην «Πλατεία της Επανάστασης» στην Αβάνα σήμερα στις 7.00 ώρα Κούβας. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι από τους λίγους ομιλητές της εκδήλωσης.