Αφού έχει ήδη καταδικαστεί σε δύο μήνες φυλάκιση για μια παράνομη απόφαση που έλαβε, η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας και υπέρμαχος των αυστηρών αντιμεταναστευτικών μέτρων Ίνγκερ Στρόιμπεργκ είναι αντιμέτωπη σήμερα με την ενδεχόμενη αποπομπή της από το κοινοβούλιο.
Έπειτα από μια δίκη σε ειδικό δικαστήριο αρμόδιο για να κρίνει τους υπουργούς, η υπέρμαχος των «δανέζικων αρχών» κρίθηκε ένοχη την προηγούμενη εβδομάδα για τον παράνομο χωρισμό ζευγαριών αιτούντων άσυλο επειδή η γυναίκα ήταν ανήλικη.
Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ότι παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αποπομπή της από το κοινοβούλιο θεωρείται σχεδόν βέβαιη μετά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά τις 13:15 τοπική ώρα, στην οποία η 48χρονη πρώην υπουργός θα πρέπει να είναι παρούσα.
Εκτός της άκρας δεξιάς, τα περισσότερα κόμματα στηρίζουν την απομάκρυνση της Στρόιμπεργκ από το κοινοβούλιο, περιλαμβανομένου του πρώην κόμματός της, των Φιλελεύθερων, από τους οποίους αποχώρησε τον Φεβρουάριο.
Από το 1953 μόνο τέσσερις βουλευτές έχουν αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο.
«Είναι αδιανόητο να είναι κάποιος στη φυλακή για να εκτίσει μια ποινή και να παραμένει βουλευτής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Κάρστεν Λάουριτζεν.
Το 2016, 23 ζευγάρια αιτούντων άσυλο, η διαφορά ηλικίας των οποίων στην πλειονότητά τους ήταν μικρής σημασίας, χωρίστηκαν, χωρίς ατομική εξέταση του φακέλου τους, βάσει των συστάσεων της Στρόιμπεργκ. Ακολούθως οδηγήθηκαν σε διαφορετικά κέντρα εν αναμονή της εξέτασης της υπόθεσής τους.
Σε επτά περιπτώσεις το προσωπικό των κέντρων είχε αναφέρει ότι οι πρόσφυγες είχαν αυτοκτονικό ιδεασμό ή τάσεις.
Το ειδικό δικαστήριο, που για πρώτη φορά καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης υπουργό, έκρινε ότι η Στρόιμπεργκ δεν είχε το δικαίωμα να λάβει ένα μέτρο «στο οποίο δεν δινόταν στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα να εξεταστεί ξεχωριστά η υπόθεσή τους».
Στήριξη της Λεπέν
Η πρώην υπουργός, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής όταν ήταν στην εξουσία, υπερασπίστηκε τις ενέργειές της λέγοντας ότι στόχος της ήταν να καταπολεμήσει τους αναγκαστικούς γάμους.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ήττα για τις δανέζικες αρχές, όχι μόνο για εμένα», είχε δηλώσει βγαίνοντας από το δικαστήριο.
«Τιμωρούμαι επειδή προσπάθησα να προστατεύσω τα κορίτσια», κατήγγειλε στο Facebook.
Την Στρόιμπεργκ έσπευσε να στηρίξει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, η οποία θεώρησε την καταδίκη της ένδειξη «ότι η Ευρώπη μας χάνει τον έλεγχο».
Ωστόσο η Στρόιμπεργκ υπογράμμισε ότι σέβεται την απόφαση και δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση. «Η ζωή μου συνεχίζεται», τόνισε.
Υπουργός Μετανάστευσης από το 2015 έως το 2019 σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη λαϊκιστική αντιμεταναστευτική δεξιά του Κόμματος του Δανικού Λαού (DF), η Στόιμπεργκ ήταν υπεύθυνη για την πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής της Δανίας. Υπερηφανευόταν ότι είχε υιοθετήσει περισσότερες από 110 τροπολογίες που περιόριζαν τα δικαιώματα των ξένων.
Στη διάρκεια της θητείας της είχε περάσει επίσης ένα μέτρο για την κατάσχεση των υπαρχόντων των μεταναστών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραμονή τους στη Δανία.
Παρά την αριστερή στροφή της δανέζικης κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να έχει μια από τις πιο σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη.
Είναι μόλις η τρίτη φορά από το 1910 που ένας πολιτικός αξιωματούχος παραπέμπεται ενώπιον των 26 δικαστών του ειδικού δικαστηρίου στη Δανία, που δικάζει υπουργούς για κατάχρηση εξουσίας ή αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η τελευταία ήταν το 1993 με το “Ταμιλγκέιτ”, το παράνομο πάγωμα της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων Ταμίλ που είχε αποφασιστεί το 1987 και το 1988 από τον συντηρητικό πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Νιν-Χάνσεν. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή.
Στη Δανία όσοι καταδικάζονται σε ποινές μικρότερες των έξι μηνών μπορούν να τεθούν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση και να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Η Στρόιμπεργκ δεν έχει διευκρινίσει τι θα επιλέξει.
(AΠΕ-ΜΠΕ)