Το κραχ της Meta με απώλειες 251,3 δισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία, κατατάσσεται πλέον ως το χειρότερο στην ιστορία των αγορών.
Η μητρική εταιρεία του Facebook σημείωσε βουτιά 26% την Πέμπτη λόγω των μη ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη διαγραφή αξίας για οποιαδήποτε εταιρεία των ΗΠΑ.
Και ενώ η μετοχή θα μπορούσε σίγουρα να ανακάμψει τις επόμενες ημέρες, ειδικά δεδομένης της μεταβλητότητας που κυριεύει τον τεχνολογικό τομέα φέτος, η διάθεση της Wall Street απέναντι της έχει γίνει αναμφισβήτητα μη ευνοϊκή για κάτι τέτοιο.
Οι αναλυτές επισημαίνουν τον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει τώρα η Meta από τους αντιπάλους της αλλά και το γεγονός ότι τα έσοδα της ήταν κάτω από τις προσδοκίες, ως αιτίες ανησυχίας. Ο Μάικλ Νέιθανσον, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Moffett Nathanson, έδωσε τίτλο σε υπόμνημα του, «Facebook: Η αρχή του τέλους;»
«Αυτές οι απώλειες είναι βαθιές», έγραψε. Τα αποτελέσματα ήταν «εντυπωσιακά και όχι με καλό τρόπο».
Όσο ψηλότερα ανεβαίνεις, τόσο σκληρότερα προσγειώνεσαι
Το τεράστιο μέγεθος της κατάρρευσης του Facebook δείχνει πώς οι εταιρείες τεχνολογίας αυξάνονται σε μέγεθος μέχρι που να γίνουν μεγαθήρια με πρωτοφανή ισχύ στην αγορά, αλλά και το δράμα που επακολουθεί όταν «σκοντάφτουν».
«Πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ αποτιμώνται ως μετοχές ανάπτυξης. Μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης απόδοσης, ειδικά εάν η ανάπτυξη γίνει πιο αμφισβητήσιμη», δήλωσε ο Φρέντερικ Ρόλιν στο Bloomberg, ανώτερος σύμβουλος επενδύσεων στην Pictet Asset Management.
Η Meta «βρίσκεται στη μέση μιας τέλειας καταιγίδας», έγραψε ο Γιούσεφ Σκουάλι, αναλυτής της Truist Securities.
Η Twitter, η Snap και η Pinterest έκλεισαν όλες χαμηλότερα την Πέμπτη και «έσυραν» τον δείκτη Nasdaq σε πτώση 4,2%, τη χειρότερη «βουτιά» του από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι μετοχές της Meta κέρδισαν 1,4% μετά το καμπανάκι του κλεισίματος στη Wall Street.
Όσον αφορά τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι απώλειές του ανέρχονται στο ποσό των 29 δισ. δολαρίων μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο.