Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Μεϊμαράκης: Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη

Η ομιλία του Βαγγέλη Μειμαράκη στην κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση:

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεδρίασή μας με ενδιαφέρον, οφείλουμε να διαψεύσουμε όσους περιμένουν ένταση. Όταν ήταν εθνικά αναγκαίο, υπογράφαμε χωρίς την εξουσιοδότηση, εξυπηρετώντας το εθνικό συμφέρον. Η χώρα ήταν πάρα πολύ καλύτερα τον Δεκέμβριο του 2014 που μας οδηγήσατε σε εκλογές για να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να χάσουμε έξι μήνες. Πίστευα ότι σε αυτό το νομοσχέδιο θα κάναμε τυπική συζήτηση. Μας είπατε ότι κανείς πρωθυπουργός δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο να μάχεται. Πράγματι, κανείς δεν μας έφερε τρεις μέρες από το να χρεοκοπήσουμε».

«Αποχωρήσατε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς λόγο. Καλά τα δημοψηφίσματα, αλλά δεν είναι τυχαίο που το Σύνταγμα προβλέπει να μη γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους. Αναγνωρίζω και χαίρομαι που στη σύνοδο των αρχηγών αναγνωρίσατε ότι δεν ήταν εντολή ρήξης. Στη Μ. Βρετανία το δημοψήφισμα έχει προαναγγελθεί ένα χρόνο πριν. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως; Υπάρχουν. Και πώς λύνονται; Με δημοψηφίσματα ή με νέες πολιτικές;».

«Πιστεύω ότι έπρεπε να έχετε την τόλμη την ώρα που φτάσατε το τραπέζι να μπορείτε να πάρετε την ευθύνη και όχι να οδηγήσετε σε δημοψήφισμα. Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση. Και μας αναλύσατε την πρόταση για τη διαπραγμάτευση. Και ζητήσαμε να βγει η πρόταση από την αιτιολογική έκθεση γιατί ανεβάζει τις πιθανότητες της υποψίας ότι πηγαίνοντας ξανά στη διαπραγμάτευση και αν σας προταθούν παραπάνω ζητήματα, ίσως πείτε ότι έχετε αυτή την εξουσιοδότηση και δεν μπορείτε να δεχτείτε κάτι παραπάνω. Πολλοί σκέφτονται ότι προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τη Βουλή για να μην έχετε την ευελιξία να διαπραγματευτείτε. Μακάρι να διαψευστώ. Εμείς θέλουμε να γυρίσετε με συμφωνία. Δεν θα κάνουμε σήμερα ανάλυση της συμφωνίας».

«Εμείς καταλαβαίνουμε την αγωνία του λαού αλλά σας επαναλαμβάνω: να μη γυρίσετε με κάθε συμφωνία. Εμείς ξέρουμε από διαπραγματεύσεις και ξέρουμε και πόσο εκβιάζουν οι δανειστές, εσείς τώρα το μάθατε. Εμείς εδώ πονέσαμε πολλές φορές όταν ήταν να πάρουμε επώδυνη απόφαση που δεν συμβάδιζε με τις ιδεολογικές μας κατευθύνσεις. Σας καταλαβαίνω πολύ περισσότερο, γιατί κάνετε το καθήκον σας, που όταν εμείς το κάναμε, μας λοιδορούσατε. Δεν θα σας αντιγράψουμε. Σας λέμε μπράβο που κινείστε στην ίδια κατεύθυνση».

«Ξέρω τι έχετε περάσει. Και εσείς καταλαβαίνετε τι περνάγαμε εμείς τότε. Αντηχούν ακόμα οι ψεύτικες υποσχέσεις, σήμερα έρχεστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και εξηγείτε γιατί θα πάρετε επώδυνα μέτρα για το καλό της χώρας. Έτσι είναι και έτσι κινηθήκαμε και εμείς. Σας ενθαρρύνουμε. Σας παροτρύνουμε και σας ευχόμαστε να πετύχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία. Σήμερα θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να μας πει ότι ζητά την εξουσιοδότηση να πάει να υπογράψει τη συμφωνία. Εμείς σας τη δίνουμε, αλλά ο χρόνος λήγει την Κυριακή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι η χώρα μετά αν δεν έχουμε ολοκληρώσει. Εσείς εξαντλήσατε τον χρόνο. Νομίζατε ότι κερδίζατε χρόνο. Αυτά μας έλεγε ο Βαρουφάκης. Τώρα τελείωσε ο χρόνος, οι αγορές στέκονται, το ευρώ στέκεται, η Ευρώπη δεν είναι γονατιστή να μας παρακαλάει. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς».

«Η ΝΔ σταθερός πυλώνας και εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Με την ιστορία η ΝΔ έχει ήσυχη τη συνείδησή της, φροντίστε να την έχετε και εσείς. Πολλά μπορεί να μας χωρίζουν, αλλά μας ενώνουν κιόλας κάποιες λέξεις: η Ελλάδα, η Ευρώπη, το ευρώ, η κοινή πορεία σε αυτόν τον τόπο. Η ΝΔ εγγυάται αυτή την πορεία».

POPAGANDA