Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεγάλη μέρα» – αφιέρωμα του ΚΘΒΕ στον Ράινερ -Βέρνερ Φασμπίντερ στη Θεσσαλονίκη

Σεμινάρια για το σωματικό θέατρο, ψυχόδραμα, διαλέξεις , θεωρητικές συζητήσεις και μίνι-παραστάσεις ενδεικτικών αποσπασμάτων απο το έργο του ..«σκοτεινού άγγελου του γερμανικού μεταπολεμικού κινηματογράφου» Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ περιλαμβάνει το 2ο Big Day για φέτος, που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Αφορμή για το αφιέρωμα στον πλέον παραγωγικό σκηνοθέτη στην ιστορία του κινηματογράφου (μέσα σε 13 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει 41 ταινίες μεγάλου μήκους) είναι η παράσταση του έργου του Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Κάντ» που μεταφέρθηκε από τον ίδιο και στον κινηματογράφο, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, κερδίζοντας το κοινό 46 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Τη διοργάνωση του αφιερώματος στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Εύα Κουμανδράκη, Κωνσταντίνα Ματζίρη και Μαρία Τσιμά ενω αρωγός στην προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος είναι η Δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1945-1982) πραγματευόταν στα έργα του ζητήματα όπως η ηθική πτώση της μεταπολεμικής Γερμανίας, η βία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα ναρκωτικά, η ομοφυλοφιλία, η προδοσία και η ζωή στο περιθώριο.

«Θέλω να κάνω χολυγουντιανές ταινίες, δηλαδή ταινίες το ίδιο όμορφες και οικουμενικές, αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο υποκριτικές όσο του Hollywood» έλεγε ο ίδιος. Οι εκδηλώσεις του αφιερώματος αρχίζουν στις 10.30 το πρωι με Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου: «Η εξέλιξη του περφόρμερ μέσα από το “μαζί”». Ακολουθούν: ψυχόδραμα, προβολή της της ταινίας «Ο καβγατζής», παρουσίαση αποσπασμάτων απο το εμβληματικό κείμενο «Η ελευθερία στη Βρέμη» , διάλεξη με θέμα : «Ο πολιτικός Rainer Werner Fassbinder: Από το Αντιθέατρο ως τη Ρόζα Λούξεμπουργκ», Masterclass με θέμα «Φασμπίντερ αυτός ο ‘Αλλος» -για ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, performers, θεατρολόγους και ενήλικες-, παρουσίαση αποσπασμάτων απο το έργο «Ένοχος στην Alexanderplatz» και τέλος στις 17.00 στρογγυλό τραπέζι: με θέμα «Φύλο, Κοινωνία και Πολιτική».

Η είσοδος σε όλες στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη ενω για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ, T: 2315200029 (Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00-14.00).

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA