Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μεγάλη Γιορτή της Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τον Μάιο του 2001, τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα των εκδόσεων Μεταίχμιο (Οι θάλασσες του Νότου του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν) και σήμερα ο κατάλογος τους περιλαμβάνει περισσότερους από 200 τίτλους των σημαντικότερων εκπροσώπων του είδους και των διαφόρων του τάσεων. Από ελληνικό νουάρ μέχρι hard-boiled μυθιστορήματα, και από δικαστικά ή πολιτικά θρίλερ μέχρι την περιβόητη σκανδιναβική σχολή.

Επόμενο ήταν λοιπόν οι εκδόσεις Μεταίχμιο να αφιερώσουν μία ολόκληρη χρονιά στην αστυνομική λογοτεχνία, όπως δηλαδή έκαναν πέρυσι. Για φέτος, η γιορτή θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με ένα υπερπλήρες πρόγραμμα (από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου έως και το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016) που έχει κάτι για κάθε μύστη του είδους: προβολές ταινιών βασισμένων σε διάσημα αστυνομικά μυθιστορήματα, παιχνίδια ρόλων και μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους, και μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τις διαφορετικές σχολές ανά τον κόσμο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016, στις 5:30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας Σκοτεινός τόπος, βασισμένης στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Gillian Flynn


Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016, στις 7 μ.μ.

Παιχνίδι μυστηρίου με την Κάισσα

Μια νέα εκδοχή του παιχνιδιού Παλέρμο: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα διεξαχθεί με δύο αντίπαλες ομάδες των 15 ατόμων στην ταράτσα του Πολυχώρου.


Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016, στις 8:30 μ.μ.

Στην ταράτσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο με όχημα το αστυνομικό μυθιστόρημα. Θα μιλήσουν: η συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια Χρύσα Σπυροπούλου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Πιμπλής, ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος, ο δημοσιογράφος Νίκος Κουρμουλής, η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου, η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, ο συγγραφέας-συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης της Αστυνομικής Λογοτεχνίας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Αντώνης Γκόλτσος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ράγκος


Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Στις 5:30 μ.μ.

Προβολή με αγγλικούς υπότιτλους της ταινίας Borkmann’s Point, βασισμένης στο μυθιστόρημα Το σημείο του Μπόρκμαν του Hakan Nesser

Στις 7:30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στο συναρπαστικό παιχνίδι ρόλων «Η εξαφάνιση του ντετέκτιβ: Μια ιστορία του κυρίου Χολμς», με συντονιστή τον μεταφραστή, συγγραφέα και αφηγητή Ανδρέα Μιχαηλίδη. Στο παιχνίδι, που θα διεξαχθεί στην ταράτσα του Πολυχώρου και θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, μπορούν να λάβουν μέρος έως 15 άτομα.


Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016, στις 5:30 μ.μ.

Προβολή (με αγγλικούς υπότιτλους) της ταινίας Jackpot, βασισμένης σε ιστορία του βασιλιά του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος Jo Nesbo.


Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι

Παιχνίδι για παιδιά από 8 ετών με την Κάισσα

Mε το παιχνίδι Bang!, τα πιτσιρίκια θα μεταφερθούν στην Άγρια Δύση όπου οι Παράνομοι κυνηγούν τον Σερίφη, ο Σερίφης κυνηγάει τους Παράνομους, οι Βοηθοί του Σερίφη προσπαθούν να τον προστατέψουν και ο Φυγάς συνωμοτεί, έτοιμος να πάρει το μέρος είτε του ενός είτε του άλλου. 


Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Εξαιρείται το παιχνίδι ρόλων (προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αυτό είναι η αγορά ενός αστυνομικού βιβλίου ελάχιστης αξίας 10 € από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, πριν από την έναρξη του παιχνιδιού). Στα παιχνίδια μυστηρίου με την Κάισσα και στο παιχνίδι ρόλων «Η εξαφάνιση του ντετέκτιβ: Μια ιστορία του κυρίου Χολμς» είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail polychoros@metaixmio.gr, αναφέροντας την εκδήλωση στην οποία θέλετε να λάβετε μέρος μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο). Στην παιδική εκδήλωση του Σαββάτου θα πρέπει να αναφέρετε επιπρόσθετα την ηλικία και το όνομα του παιδιού.
Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης