Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με το Athens Walking Stories θα μάθετε την Αθήνα περπατώντας

Στοχαστικές περιηγήσεις, θεματικές ξεναγήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, εξορμήσεις και σπουδαίες νέες συνεργασίες συνθέτουν το νέο πρόγραμμα του Athens Walking Stories που ξεκίνησε να τρέχει τον Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι επόμενες περιηγήσεις του Athens Walking Stories είναι οι ακόλουθες:

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Ξημέρωμα στην Αθήνα – Το πρώτο Αττικό φως στα βήματα του Πικιώνη και την αύρα των αρχαίων λόφων

Από τον Νίκο Βατόπουλο.

Με οδηγό μας τη στοχαστική ματιά του κατεξοχήν αθηναιογράφου Νίκου Βατόπουλου ακολουθούμε τα βήματα του Δημήτρη Πικιώνη επιχειρώντας μια μαγευτική ανασκόπηση της Αθήνας και των αιώνιων αισθήσεων της όπως ξυπνούν στο πρώτο αττικό φως.

(Είσοδος Ηρωδείου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου, ώρα 07.00 πμ. Συμμετοχή 15 ευρώ)

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Το δειλινό στον αρχαίο και τον σύγχρονο κόσμο

Από τον Θανάση Τριαρίδη και τον Ηλία Μαγκλίνη

Μια στοχαστική διαδρομή στην έννοια του δειλινού στη Δύση, στους αρχαίους λόφους της Πνύκας και του Φιλοπάππου, με φόντο την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, το εμβληματικότερο μνημείο του ανθρωπινου πολιτισμού. Καθώς ο ήλιος δύει, οι συγγραφείς Θανάσης Τριαρίδης και Ηλίας Μαγκλίνης μας ταξιδεύουν στις διαμόρφωση της έννοιας του δειλινού στη φιλοσοφία , τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα – και συνάμα συνδιαλέγονται με την μυστική ψυχή της Αθήνας που απλώνεται μπροστά μας, “ανάμεσα στα αρχαία μνημεία και την σύγχρονη θλίψη…”.

(Είσοδος Ηρωδείου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου, ώρα 04.00 μμ. Συμμετοχή 15 ευρώ)

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Αναζητώντας τη μυστική γαλήνη του Πόρου.

Από τον Αντώνη Ιορδάνογλου.

Ανακαλύπτουμε τα πολλά πρόσωπα, φανερά και μυστικά, του αγαπημένου γαλάζιου και πράσινου νησιού. Με οδηγό μας τον δημοσιογράφο και ταξιδιώτη Αντώνη Ιορδάνογλου προσεγγίζουμε την πόλη που γοήτευσε τον Ντάρελ, τον Μίλερ, τον Λακαριέρ, τον Ρίτσο, τον Σαχτούρη, τον Πολίτη, τον Χόρτον, τη Δραγούμη αλλά και τα καλοκαίρια του Γιώργου Σεφέρη στη βίλα Γαλήνη. Παράλληλα, με οδηγό μας την σεφερική “Κίχλη”, γνωρίζουμε αρχαίους μύθους αλλά και τους μύθους της μεταεπαναστικής Ελλάδας, τον ναό στον οποίο ξεψύχησε ο Δημοσθένης, το θρυλικό Λεμονοδάσος, και το σύνολο νησί που γεννήθηκε από ένα ηφαίστειο – το νησί που λάτρεψε ο ελληνικός κινηματογράφος και ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης τους ναύτες του.

(Σημείο συνάντησης: το άγαλμα Μελίνας Μερκούρη στην συμβολή Λεωφόρου Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ώρα 8:00, συμμετοχή 50 ευρώ)

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Η πρόσληψη του θανάτου στην ελληνική διαχρονία: Κεραμεικός και Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας.

Με την Ελένη Παπακώστα και προσκεκλημένο τον Κώστα Πασχαλίδη.

Οι νεκροπόλεις του αρχαίου Κεραμεικού και του Πρώτου Νεκροταφείου της Αθήνας απλώνονται σήμερα σαν πάρκα του παρελθόντος, εξίσου κατάφυτα και διάσπαρτα με μνημεία επώνυμων και αγνώστων προσώπων, που διαμόρφωσαν την ιστορία της πόλης. Οι διαφορές τους ωστόσο υποδεικνύουν μια ηθελημένη διάκριση της λειτουργίας και της σημασίας τους στον σύγχρονο βίο της πόλης. Στον Κεραμεικό κανείς κατεβαίνει τα επτά μέτρα της επίχωσης που οδηγούν στο κοιμητήριο της αρχαιότητας, εν είδη καθόδου σε ένα συναισθηματικά απενεργοποιημένο κήπο του Άδη, ενώ στο Πρώτο Νεκροταφείο εισέρχεται με τρόπο ευθύ σε έναν τόπο ηρεμίας, αναψύξεως, υπερβολής και μιας μικρής ανατριχίλας. Ένα διήμερο οδοιπορικό στον κόσμο του θανάτου και της σιωπής με δυο μοναδικές στο είδος τους περιηγήσεις όπου ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης συζητά με την αρχαιολόγο και ξεναγό Ελένη Παπακώστα για την πρόσληψη του θανάτου στην ελληνική διαχρονία.

(Σάββατο 26 Οκτωβρίου, Είσοδος Πρώτου Νεκροταφείο, ώρα 3.00 μμ. –  Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 3.00 μμ. * Συμμετοχή και για τις δύο περιηγήσεις 30 ευρώ (στην οποία περιλαμβάνονται τα εισιτήρια στους αρχαιολογικό χώρο) 

Σάββατο 02 Νοεμβρίου

«Η μοίρα των ανθρώπων είναι ο Θάνατος.»

Ιχνηλατώντας τον ίσκιο του Μ Καραγάτση.

Με τον Θανάση Τριαρίδη 

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης περπατά στα βήματα του Μ. Καραγάτση, που πέθανε στα 52 του χρόνια, ωστόσο πρόλαβε να γράψει τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της ελληνικής γλώσσας. Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του, όλο και περισσότεροι αναγνώστες παραδίδονται στον πυρετό των ανεπανάληπτων ηρώων του – κάνοντας τους ήρωες των συγκαιρινών του να μoιάζουν ωχροί, ισχνοί, άχρωμοι (ή και άσαρκες σκιές). Στον τάφο του χαράχτηκε μια φράση από τον «Κίτρινο Φάκελο»: “Οι μοναδικές ομορφιές είναι του προνόμιο του θανάτου…” Και τα βιβλία του (βιβλία γεμάτα με την απελπισία και το αίμα της αγάπης, όπως η «Μεγάλη χίμαιρα», ο «Γιούγκερμαν» και το «Αμρί α Μούγκου») καλπάζουν δίχως αντίπαλο στον 21ο αιώνα.

(Είσοδος του Πρώτου Νεκροταφείου της Αθήνας, ώρα 03.00 μμ. Συμμετοχή 15 ευρώ)

Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Στη σκιά του αρχαίου κόσμου: Ένας περίπατος στη βυζαντινή Αθήνα

Από την Σοφία Ζουμπουλάκη

Η βυζαντινή Αθήνα αναπτύσσεται στη σκιά της κλασικής κληρονομιάς, στη σκιά της Ακρόπολης και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων που επαναχρησιμοποιούνται σε νέο πλαίσιο. Δύο κόσμοι αντίπαλοι ή δύο κόσμοι που συγχωνεύονται; Πώς διαμορφώνεται η πόλη στην πορεία των αιώνων; Τι έχει απομείνει από όλα αυτά στην σημερινή Αθήνα; Με οδηγό μας τη βυζαντινολόγο Σοφία Ζουμπουλάκη επιχειρούμε να δώσουμε μια απάντηση στο τι διάλεξε ο βυζαντινός κόσμος να μας διασώσει αλλά και τι διαλέξαμε εμείς να σώσουμε από τον βυζαντινό κόσμο.

 Ρωμαϊκή Αγορά, Στάση Μετρό Μοναστηράκι, ώρα: 4.00 * συμμετοχή: 15 ευρώ)

Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Αναζητώντας τον στεναγμό των πενήτων * Στα αθηναϊκά βήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

Ο συγγραφέας και μελετητής του Παπαδιαμάντη Σταύρος Ζουμπουλάκης μας καλεί να περπατήσουμε στα αθηναϊκά χνάρια του συγγραφέα του “Ξεπεσμένου δερβίση” και του “Χωρίς στεφάνι” και να ακούσουμε τη γνώριμη φωνή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη να μεταφέρει τον αλάλητο στεναγμό των πενήτων της Αθήνας (και όλου του κόσμου)

(Εκκλησάκι Αγίου Ελισαίου, στάση μετρό Μοναστηράκι, ώρα 11:00, συμμετοχή 15 ευρώ)

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Η δίκη των Έξι: Ένα πολιτικό θρίλερ που αιμορραγεί ακόμη

Από τον Ηλία Μαγκλίνη

Η γνωστή ως «Δίκη των Έξι» (οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, εκτελέστηκαν οι έξι) στιγμάτισε τη νεότερη ελληνική ιστορία και αποτελεί θέμα συζήτησης έως σήμερα, εκατό χρόνια μετά, ακόμα και σε νομικό επίπεδο.

Το δράμα που εκτυλίχθηκε εκείνο τον ταραγμένο μήνα στην Αθήνα θα παρακολουθήσουμε στην ιστορική αυτή περιήγηση, με οδηγό τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη, σημείο αφετηρίας την παλαιά Βουλή και τερματισμού τα έξι κυπαρίσσια που στέκουν ως σήμερα στο Γουδί, στα σημεία όπου έπεσαν οι έξι καταδικασμένοι σε θάνατο στις 15 Νοεμβρίου του 1922.

(Παλιά Βουλή, ώρα 11:00, συμμετοχή 25 Ευρώ -περιλαμβάνεται η μεταφορά από σημείο σε σημείο με λεωφορείο)

Το υπόλοιπο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.
Πληροφορίες: τηλ. 6978186901 & 6937160705
Εγγραφές-κρατήσεις: info@athenswalkingstories.com
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA