Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Με μια σου κίνηση, μπορείς να σώσεις τον πλανήτη

Αν τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά και μειώσεις το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας, θα είσαι πιο υγιής. Αυτό είναι αρκετά προφανές. Αλλά καθώς οι κότες και οι αγελάδες καταναλώνουν κι αυτές φαγητό και καίνε την δική τους ενέργεια, το κρέας είναι ένας τεράστιος παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Με το να γίνεις vegetarian, μπορείς δραστικά να μειώσεις το αποτύπωμα του άνθρακα.

Το παραπάνω αναφέρεται σε προσωπικό επίπεδο. Τι γίνεται αν πολλαπλασιάσεις αυτές τις αλλαγές με 7 εκατομμύρια ανθρώπους και υπολογίσεις τον συντελεστή σε ένα ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό;

Ο Marco Springmann, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρήκε σε τελευταία του έρευνα μαζί με συναδέλφους ότι οι αλλαγές προς μια διατροφή βασισμένη σε φυτά σύμφωνα με τις διεθνείς διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να αποτρέψει 5-8 εκατ. θανάτους τον χρόνο έως το 2050. Δηλαδή, μιλάμε για μείωση 6-10% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να μειωθούν κατά περισσότερο από δύο τρίτα. Συνολικά, όλες οι διατροφικές αλλαγές θα έχουν μια αξία στην κοινωνία που ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολαρίων -ακόμη και 30 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Πράγμα που σημαίνει ότι φτάνει μέχρι και το ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ ΤΟ 2050.

Οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναμένεται να αυξηθεί, όπως και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Από τις 105 περιοχές παγκοσμίως που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, λιγότερες από το 1/3 είναι στην προσπάθεια να ακολουθήσουν τις διατροφικές προτάσεις.

Μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που ακολουθεί κακή διατροφή σημαίνει ότι μέχρι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνδέονται με τη διατροφή θα καταλάβουν το ήμισυ του «προϋπολογισμού των εκπομπών» που έχει ο κόσμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2 ℃.

Για να δουν οι μελετητές πως αυτές οι αλλαγές μπορούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο, κατασκεύασαν 4 εναλλακτικές δίαιτες και ανέλυσαν τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον:

  • ένα σενάριο με βάση τις προβλέψεις για το 2050
  • ένα βασισμένο στις παγκόσμιες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνει ένα minimum στις ποσότητες φρούτων και λαχανικών και περιορισμούς στην κατανάλωση κρέατος, ζάχαρης και συνολικών θερμίδων
  • ένα που περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και
  • το τελευταίο που βασίζεται εντελώς στον βιγκανισμό και τα φυτά.

Υπολόγισαν έτσι, όπως δημοσιεύει ο Independent, πως ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μειώνονται οι εκπομπές που σχετίζονται με το φαγητό κατά 29%. Αλλά ακόμη κι αυτό, δεν θα ήταν αρκετό για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις γενικές περικοπές που είναι απαραίτητες για να συγκρατηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C.

Για να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε περισσότερες δίαιτες που βασίζονται σε φυτά. Δηλαδή περισσότερους vegan! Η ανάλυσή τους δείχνει ότι έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές κατά 63%.

Και αν όλοι γίνονταν vegan; Κατά 70%. Τεράστιο ποσοστό. Σκεφτείτε το!

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου