Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία Λεπενιώτη: Ποια είναι η γυναίκα που καταδίκασε την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ανακοίνωσε την καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωση. Επίσης, έκρινε σήμερα ένοχους τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προβαίνοντας σε μια ιστορική δικαστική απόφαση.

Πριν από 32 χρόνια η κυρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Η Αεροπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η κυρία Λεπενιώτη «διηύθυνε» όλη αυτή την περίοδο μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής με πολλές εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί και άλλες μεγάλες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου. 

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης